Amolyan régi fajta mulatság a javából (fotókkal)

Zalaapáti - A településen megrendezett folklórfesztivál nemcsak a néptánc együttesek bemutatóinak ad már évek óta otthont, a hagyományőrzés és a régi fajta mulatság színhelye is.

Horváth Viktória

A kezdetekről, az azóta eltelt időről és fejlődésről, no meg az idei, immár hatodik rendezvényről beszélgettünk az ötletgazdákkal.
  
Kiss-Molnár István Zalaapáti művelődésszervezőjével, Pozsegovits Borbálával együtt találta ki a fesztivált, amely immár a hatodik alkalomhoz érkezett.


Kiss-Molnár István
  
- Az egész egy évzáró bemutató ötletével indult, nem volt konkrét célunk. Sokan jelentkeztek és a műsor igen nívósra sikerült, ezért elhatároztuk, hogy a megye néptáncegyütteseit összehozzuk, mivel más fórumokon nem jelennek meg nagy számban. Az ötödik és hatodik alkalomra sikerült is ezt megvalósítanunk, hiszen szinte a megye összes formációja eljött  - meséli a kezdetekről Kiss-Molnár István, a helyi Boróka Néptáncegyüttes vezetője. 

- A nézők visszajelzései és száma alapján is nagyon sikeresnek mondanám az idei fesztiválunkat, sőt, a mostani, különösen a technikát tekintve, a legszínvonalasabb volt. A szervezők és a segítők nagyon kitettek magukért -  folytatja, majd hozzáteszi: - Amikor megmérettetésről van szó, vagy színházi rendezvényről, egyre kevesebb együttes szerepel, de szabadtéren, egy kötetlen hangulatú fesztiválon mégis sok a fellépő és a külsős érdeklődő. 


Közös népi táncházat szeretnének összehozni

- Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

- Szívesen bővítenénk kétnaposra és szerveznénk egy katonadal-verseny fesztivált is  népdalkörökkel és zenekarokkal. De a legfontosabb az lenne, hogy  a fesztivál végén összehozzunk  egy közös népi táncházat.

- A néptánc kapcsán Istvánnal sokat működünk együtt, ezért a fesztiválra is meghívott minket - meséli Török Károlyné Marianna, a Keresztury ÁMK Megyei Közművelődési Intézmény művészeti referense, aki háziasszonyként kísérte végig a rendezvényt. - A néptánc szakág gondozójaként, ami már két éve zajlik a Keresztury ÁMK-ban, ott volt a helyünk és köszönjük Zalaapátinak a remek rendezvényt. Gondolkozunk a kibővítésén, ehhez szeretnénk persze támogatást is kapni.Várjuk szerb, horvát, szlovákiai és erdélyi   települések néptánccsoportjait is, akiket szívesen látunk a jövő évi fesztiválon vendégként és előadóként egyaránt.


Török Károlyné
Fotók:  Katona Tibor

- Szeretnénk meghonosítani  a Varga János által képviselt hagyományőrzést - vette át a szót ismét István, majd kifejtette:   Erdélyben még élnek a régi néptáncos hagyományok, elhoznánk azokat az adatközlő művészeket, akik az ötvenes-hatvanas években készült archív felvételek alapján tanítják a táncokat. Sokat tanulhatnánk egymástól és nemcsak a táncról. 


A július elején lezajlott szabadtéri rendezvényen zalai gyermek és felnőtt néptáncegyüttesek, népdalkörök mutatkoztak be, de volt kézműves udvar, kiállítás, vásár, rétes és finom bor is a többszáz fellépő és az ezret meghaladó nézősereg örömére. A  fesztivált a Zalai Táncegyüttes egy órás műsora zárta. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!