Rászoruló gyerekeknek ebéd - nyáron is

Zalaegerszeg - Járni járt, de több településen nem kértek az állami támogatásból a nyári szociális gyermekétkeztetéshez, derült ki minap az igénylések összesítésekor.

MTI


- Nem kérték a szülők az ebédet - fogadta érdeklődésünket Simonné Bognár Veronika Orosztonyban, ahol a rendszeres gyermekvédelmi támogatásra szorulók köréből 15 gyermek kaphatott volna ily módon napi étkezést. 
- Volt, aki felháborodott, mondván, van a gyereknek ennivalója  - mondta. - Az is tény, nem is vállalták, hogy minden délben elkísérjék a csemetéket ebédelni. 

Hasonlóról számoltak be a zalaegerszegi polgármesteri hivatalban. A 223 jogosult gyermek szüleinek igénye alapján csak 87-en kapnak nyáron szociális étkezést.


Ebéd a megyeszékhelyi Apáczai ÁMK-ban. Nyáron itt fogadják majd a napközis tábor diákjait és a szociális étkezésben részesülőket
Fotó: Pezzetta Umberto

A zalaszentbalázsi körjegyzőség településein ezen a nyáron nem osztanak ebédet a rászoruló gyermekeknek.
- Kevés volt a keret, amit kaptunk, és ez a korábbi években sok vitát kavart, mert nem mindenkinek jutott, aki jogosult volt - magyarázta Hajmásiné Domina Gabriella. - Előfordult, hogy egy család két gyermeke kapott, a harmadik nem, amin felháborodtak. Nem volt jó megoldás a konzerv osztása sem, mert gyakran odavetették, nem szeretik azt, amit adtunk. Mivel úgy látták, igazságosan nem tudják elosztani, inkább nem igényeltek támogatást.

Garaboncon szintén nem kértek ebédet. Indokként itt azt hallottuk Mészáros Mária szociális ügyintézőtől, hogy a zalakarosi iskola tatarozása miatt nem üzemel a konyha, így nem tudják júliusban biztosítani a meleg ételt. Az azonban kiderült, az idősek otthoni ellátását ez nem zavarja, mert ők Nagykanizsáról kapják az ebédet. Arra nem kaptunk választ, hogy a gyermekek esetében ez miért nem volt követhető.

- Más megoldást választottak Nagykanizsán, ahol az egész nyári adagot egy tételben, konzervben osztották ki - mondta dr. Tőke Alajos, a megyei szociális és gyámhivatal vezetője. - Azt azért jobbnak tartottuk volna, ha heti ütemezésben adják ki, hogy ezek az ételek ne alakuljanak át más árucikké  fogalmazta meg ezzel kapcsolatban véleményét. 
Szerinte másik végletként a túlzott szigorra mutatott példát Zalakomár, ahol a lehetséges 100 gyerekből 30 kap ebédet.  Csak azok, akik vállalták, hogy naponta bejárnak az intézménybe és helyben fogyasztják el. Nem engedték meg, ami tavaly működött, hogy éthordóban elvigyék az ételt. Úgy találták, ez esetben nem biztosított, hogy a rászoruló kapja az ebédet. 
-Ez megfelel a jogszabály betűjének, de a szellemének? - kérdezte.

Tőke Alajos elmondta, a több mint 50 millió forintos megyei keretet mégis kihasználják, mert 113 település többletigénye alapján póttámogatást kapott. Így fordulhat elő, hogy például Szentpéterúron az eredeti keretszám duplája, 130 gyermek kap ebédet a nyár 54 napján.


Elsősorban a 10 év alattiaknak

Központi támogatásból  nyáron naponta és gyermekenként 370 forintot biztosítanak étkeztetésre a legrászorultabbaknak, legalább 44, de legfeljebb 54 napon át. A  program a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők közel negyedét s főleg a 10 évnél fiatalabb korosztályt célozta meg. A 2559 gyermeknek elsősorban melegétkezést kell biztosítani, de ha  ez nem oldható meg, kiadható felmelegíthető élelmiszerként is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!