Hulladék: veszélyes, ha már fáradt

Nagykanizsa - Ismét veszélyeshulladék-gyűjtő akciót szerveztek a város területén a VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. és a Saubermacher-Pannonia Kft. szakemberei.

Szalabán Attila

Az akció keretében tegnap kilenc helyszínen várták a kft. munkatársai mindazokat, akik meg kívántak szabadulni a háztartásaikban felhalmozódott veszélyes hulladékoktól.

- Évente kétszer rendezünk ilyen akciót, a tapasztalatok alapján tavasszal 4-5, ősszel pedig 3-4 tonna veszélyes hulladékot adnak le az emberek - magyarázta Farkas Beáta, a Saubermacher-Pannonia Kft. környezetvédelmi referense. - Leggyakrabban festékmaradványokat, olajos rongyokat, fáradt olajat hoznak, néha akkumulátorokat is.

- Végeztünk otthon egy tavaszi nagytakarítást, és elhoztuk ide a felesleges, régi festékeket, egyéb veszélyes dolgokat - mutatta Bognár Gyuláné, aki a Táncsics téren várta a gyűjtőket. - Nagyon sok minden gyűlt már össze, úgyhogy tényleg örülök ennek az akciónak.

- Használt étolajat, egyéb anyagokat pakolt egy nagy szatyorba a lányom - ezt már Sárszegi nénitől hallottuk, aki egy elromlott hajszárítót is megpróbált leadni. Az elektromos berendezés láttán a teherautón dolgozó férfiak pillanatra megálltak a munkában, majd egyikük udvariasan közölte az asszonnyal: nem tudják átvenni azt, mivel nem tartozik a veszélyes hulladékok kategóriájába.

- Hűtőt, tévét, kisgépeket, elektronikus berendezéseket és például autógumit nem vehetünk át - magyarázta a helyzetet látva Farkas Beáta. - Ezektől a tárgyaktól is meg lehet persze szabadulni, csak el kell hozni a Vár utcai telephelyünkre, ahol a nagykanizsai lakosoktól szintén díjmentesen átvesszük.

.Évente tíz tonna veszélyes hulladék kerül jó helyreAz évek óta egyre népszerűbb akció - a kanizsaiak közül md többen kívánják így is óvni a környezetüket - ma folytatódik, a dél-zalai város további kilenc pontján várják majd a veszélyes hulladéktól szabadulni vágyókat a hulladékgyűjtő kft. munkatársai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!