Béklyót raknának a kanizsai polgármesterre

Nagykanizsa - Csütörtökön két közgyűlést egy folytatólagosat és egy sorosat is tartott a város önkormányzata. A ülések hangulata ezúttal is feszült volt, a polgármester ismét összetűzésbe került a jegyzőnővel, s a Fidesz képviselőivel.

Sámel József

A testület először a legutóbbi közgyűlésen meg nem vitatott napirendeket vette sorra, így a képviselő-testület - zárt ülés keretében  -ismét elutasította   dr. Tuboly Marianna jegyző elleni fegyelmi vizsgálat indítását.

 A zárt ülést követően az  alpolgármester  számolt be eddigi munkájáról. Mint azt Cseresnyés Péter elmondta: bár Marton István polgármester nem ad neki feladatot, ennek ellenére dolgozik, s a város érdekében tevékenykedik. A képviselő-testület mégsem fogadta el az alpolgármester beszámolóját.

A folytatólagos és a soros közgyűlés közt rövid szünetet tartott a testület. Az első  veszekedésre a pihenőt követően, a napirendi pontok elfogadásakor került sor, Marton István polgármester ugyanis nem volt hajlandó napirendre venni a Fidesz-frakció előterjesztését.

A javaslat arról  szólt, hogy a Vízmű Zrt. következő közgyűlésén ne a város első embere, hanem valaki más  - a vita során nem derült ki, melyik városatyáról van szó  - képviselje az önkormányzatot. A történtek miatt a jegyző többször is törvényességi észrevételt tett, a Fidesz-frakció  pedig szünetet kért. Visszatérve a terembe Bene Csaba frakcióvezető jelezte:  elítélik a Marton István magatartását, ám a  vendégekre való tekintettel hajlandók folytatni az ülést, ám megfontolják, hogy újabb fegyelmit indítsanak a polgármester ellen.

Ezt követően dr. Fodor Csaba (MSZP) két indítványát tárgyalta a testület. A képviselő elsőként azt javasolta, hogy az adóterhek csökkentése céljából az önkormányzat törölje el az építményadóra vonatkozó rendeletét. A javaslat vitát váltott ki, s bár többen is elmondták, hogy indokolt lenne a helyi vállalkozók segítése, ám az önkormányzat anyagi helyzete jelenleg nem teszi lehetővé, hogy évente közel 400 millió forint bevételkiesés terhelje a költségvetést. A másik javaslatot viszont  igaz apró módosítással  elfogadta a közgyűlés. Az utóbbi alapján az önkormányzat  15 százalékkal  csökkenti az önkormányzati helyiségek bérleti díját.

A vagyonrendelet módosítása kapcsán ismét elszabadultak az indulatok, az előterjesztést jegyző Cseresnyés Péter  és Röst János (SZDSZ) ugyanis arra tett javaslatot, hogy a polgármester a jövőben ne dönthessen olyan kérdésekben - például a Vízmű   közgyűlésén  -,  melyről  a város közgyűlése nem foglalt állást. Magyarán Marton István teljes korlátozása volt a cél. Ez utóbbit Röst János nem is tagadta, mint mondta: a többség már nem bízik Marton Istvánban, ezért a béklyó. 

A napirend kapcsán aztán a Vízművel kapcsolatban felmerült, lapunk által is megírt problémák is szóba kerültek

A vita során Gyalókai Zoltánt (Fidesz) a Vízmű felügyelő bizottságának elnökét is kérdőre vonták. Az érintett jelezte: a felügyelő bizottság minden kérdést kivizsgál és arról tájékoztatja a közgyűlés tagjait. Ezek után a vagyonrendelet módosítása sem kapta meg a kellő szavazatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!