Megszűnik a protekció? Sorszámot húznak a vérvételre váró betegek a laborban

Zalaegerszeg - Sorszámot kapnak a betegek a megyei kórház rendelőintézetének laborjában, továbbá több vérvételi helyen nyújthatjuk tű alá a karunkat. A változtatással a várakozási időt szeretnék lerövidíteni.

zaol.hu

Bizonyára sokak élték már át, hogy miközben  türelemmel várakoztak a sorukra, olyanokat szólítottak be előttük vérvételre, akik jóval utánuk érkeztek. Igaz, felirat jelezte, hogy a beutalókat nem érkezési sorrendben, hanem vizsgálattípusok szerint csoportosítják,  de ezt sokan nem értették, s inkább a protekciósok soron kívüli behívásának lehetőségét látták ebben. A jelenség  sokakat felháborított, s ezen vélemények eljutottak a kórház vezetéséhez is. 


Délelőttönként 400-500 beteg fordult  meg a laborban
Fotó: Pezzetta Umberto
 
- A vizsgálattípusok szerinti csoportosításnak szakmai okai voltak - kezd a magyarázatba dr. Csidei Irén, a kórház főigazgatója. - A laborban dolgozóknak ugyanis gyorsabb és egyszerűbb volt így számítógépre vinni az adatokat, de a sok negatív észrevétel miatt inkább lemondtunk erről az előnyről. - Március óta érkezési sorrendben, sorszám szerint szólítjuk a beutaltakat, ami adatvédelmi okokból is üdvösebb, hiszen nem volt szerencsés, hogy fennhangon, név szerint hívtuk a betegeket.

A számozás kiküszöböli a soron kívüli bejutást, s további előnye, hogy a várakozó nyomon követheti a sor fogyatkozását, kiszámíthatóbbá válik a rendszer. Tekintve, hogy naponta 400-500 beteg fordult itt meg délelőttönként, ez sem utolsó szempont. Mindemellett négyről hétre emelték a vérvételi helyek számát, ami ugyancsak jelentősen hozzájárul, hogy hamarabb túleshessünk a vérvétel amúgy sem kellemes aktusán. 
 
- Egyelőre kísérleti jelleggel működik így a labor, aztán a kollégák s a betegek tapasztalatait kikérve megvonjuk a mérleget - teszi hozzá a főigazgató. - Némi finomításra vélhetőleg szükség lesz, hogy a kisgyermekesek vagy a cukorbeteg várakozását tovább rövidítsük, ennek módját majd a gyakorlat fogja megmutatni.

ZH információ: Magyar Hajnalka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!