Diákverés a gyámügy szemével: szerintük a rendőrség hibázott

Lenti - Gyermekvédelmi szempontból nem hibázott az iskola abban az április végi diákverési ügyben, amelyről lapunk is beszámolt - mondta Lentiben dr. Tőke Alajos, a gyámhivatal területi hivatalvezetője, ám a rendőrségről elmarasztalóan szólt.

zaol.hu

Az előzményekről

    Mint ismert, a lenti Lámfalussy Sándor Szakközép- és Szakiskola egyik 9. évfolyamos diákját két alkalommal is bántalmazták osztálytársai. 

Először április végén bántották osztálytársai a fiatal lányt. Mint mondta, „azért, mert én nem akart tovább az ő társaságukhoz tartozni.”

- Az első verést követően szóltam az osztályfőnökömnek, aki intőt adott a lányoknak – mesélte a lány május elején lapunknak  - Azt hittem, ezzel minden lerendeződött, ám nem így történt. Néhány napja a második szünetben lehívtak az udvarra, ahol nekem estek. Az egyik lány meglökött, majd szó nélkül három ütést mért az arcomra. Ezután egy másik lány is pofozni kezdett, majd lefogtak, a hajamat rángatták, csomókban tépték ki. Mindezt bosszúból azért, mert a korábbi verésről beszámoltam a tanárnőnek. 

Az  ütlegelő társai kezei közül két felsőbb évfolyamos diák menekítette ki a lányt, aki a következő tanítási órára még bement, de miután megfenyegették, szó nélkül összepakolt, s elindult haza. A buszpályaudvarra egyik osztálytársa kísérte ki, erre azért volt szükség, mert félt a többiektől.

Később sms-ben érkeztek durva üzenetek, majd azért is megfenyegették a tinit, mert szerkesztőségünkhöz mert fordulni


Az iskola megfelelő módon járt el, a rendőrség nem


    A család a második verést követően rendőrségi feljelentést tett. Az esetre a sértett szüleinek kifejezett kérésére lapunk hívta  fel a közvélemény figyelmét. Így értesült róla a szociális és gyámhivatal területi hivatalvezetője is, aki megbeszélést hívott össze. 

Az érintettek meghallgatására csütörtök délelőtt került sor Lentiben. 

    Dr. Tőke Alajos
lapunknak elmondta, hogy az iskola megfelelő módon járt el az ügyben, hiszen kivizsgálta az esetet, biztosította a sértett számára a tanulás feltételeit, illetve későn ugyan, de jelzési kötelezettségének is eleget tett azzal, hogy a területileg illetékes gyermekjóléti szolgálattal egyeztette a történteket. 

A hivatalvezető szerint az a tény, hogy a történtek már a jelzést megelőzően nyilvánosságra kerültek, nem befolyásoló. 

A rendőrség ellenben hibázott, hiszen a szülő feljelentését követően nekik is értesíteniük kellett volna a szolgálatot,
ez viszont nem történt meg, holott a nyomozás már kezdetét vette, az érintett középiskolában adatgyűjtésre került sor.

Az iskola a sértett számára biztosítja az egyéni felkészülés lehetőségét, ezzel lehetővé válik a tanulmányai folytatása. 

A hivatalvezető kiemelte: minden hasonló esetet komolyan kell kezelni, hiszen éppen a közelmúlt  történései bizonyítták be, hogy a diákcsínyek tragédiába is torkollhatnak. 

A szolgálat kezdeményezte a feltételezett bántalmazók védelembe vételét, ez az eljárás még folyamatban van.



Nem ez volt az első eset zalában. Ide kattintva elolvashatja a korábban történtek dossziéját!



Információ: Zalai Hírlap - Gyuricza Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!