Tetves a gyerek! - Nem szégyen, csak kellemetlen

Zalaegerszeg - A gyermekközösségekben folyamatosan jelen van a fejtetvesség, hívta fel rá a figyelmet a tisztiorvosi szolgálat. Nem szégyen, ha előfordul, de az igen, ha elmarad a kezelése.

Szabó Judit

A fejtetű rendszeresen felbukkan a gyermekközösségekben, 20-25 évente gyakrabban, mint ahogy napjainkban. Az ÁNTSZ havonta kap jelentést a fejtetvességről az iskola-egészségügyi szolgálatoktól. 

Februárban Zalaegerszegen és a környező 79 településen nyolc óvodában 38 gyermeknél, és tíz általános iskolai osztály 40 tanulójánál észlelték a jelenlétét.

- Általában a gyerekek 1-2 százalékánál fordul elő - ismertette dr. Belencsák Ágnes, az ÁNTSZ Zalaegerszeg, Lenti Kistérségi Intézetének tiszti főorvosa. - A védőnők negyedévente kötelezően, ahol pedig tetvességet észlelnek, kéthetente megvizsgálják az összes gyermeket. Az ÁNTSZ feladata a tetvesség elleni védekezés koordinálása és a nyilvántartás, ha pedig a tetvesség mértéke indokolttá teszi, a személykezelésekben való együttműködés. A kezelés azonban a családok kötelessége elsősorban. Az óvodákban, iskolákban végzett vizsgálatok a folyamatos kontrollt biztosítják, és a továbbterjedés megakadályozásában játszanak szerepet. Ha tetvességet észlelnek a közösségekben, a kezelést helyben meg kell kezdenie a pedagógusnak és az iskola-egészségügyi szolgálatnak. A szülőket levélben tájékoztatják a további teendőkről, a folyamatos tetűirtás szükségességéről és arról, hogy a lerakott petéket sűrű fogú ecetes fésűvel el kell távolítani, vagy kézzel lehúzni a hajszálakról.

Dr. Belencsák Ágnes rámutatott: nemcsak a rossz higiénés körülmények között élő családoknál bukkanhat fel a fejtetű. Bárki fertőződhet, főleg szoros érintkezésnél, ha a gyerekek összedugják a fejüket, vagy fésű, sapka, törülköző közös használatával.

- A fő probléma, hogy néhány szülő nem tesz eleget a kötelességének, s a gyermekei folyamatosan gócként vannak jelen a közösségekben. A másik, hogy szégyenként élik meg a szülők, ha tetves a gyerekük. Szülői értekezletre is hívtak már bennünket egy óvodába, mert pánikhangulat alakult ki az élősködő jelenléte miatt, pedig a tetvesség kezelhető. Inkább az a gond, ha titkolni próbálják vagy nem veszik komolyan a kezelését, akkor hurcolhatják a családtagok közösségről közösségre - mondta a tiszti főorvos.




A tetű három fajtája telepedhet meg az emberen: a fejtetű (kis képünkön), a ruha- és a lapostetű. A fejtetű nem terjeszt fertőzést (ahogy a lapostetű sem), de kellemetlen viszketést okoz, allergiás bőrreakciót válthat ki, a táplálkozásával, a vérszívással ejtett sebek pedig felülfertőződhetnek. 

A ruhatetű súlyos betegségek, a kiütéses tífusz és a visszatérő láz terjesztője lehet. Hazánkban egyiket sem észlelték évtizedek óta. 

A nagyvárosokban, főleg Budapesten, a ruhatetvesség problémát jelent a hajléktalanok között, Zalában viszont 15 éve nem fordult elő. A lapostetű folyamatosan jelen van a lakosság körében, de nem jelentendő, így csak becsülni lehet az előfordulását.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!