Abszurd: soha nem közlekedett még autópályán, mégis fizetési felszólítást kapott

Zalaegerszeg - Kovács Tiborné felszólítást kapott: fizess, mert matrica nélkül furikázott az M 1-esen. Az asszony azt mondja: soha nem járt még az autópályán, s 62 évesen nem is vállalkozna egy ilyen útra

Péter Gyöngyi

Kovács Tiborné nemrégiben elektronikus pótdíj fizetésére szólította fel az Állami Autópálya Kezelő Zrt., mert úthasználati jogosultság nélkül közlekedett az autópályán Győr és Budapest között. A gond az, mondta, hogy sem ő, sem más az ő autójával nem járt az adott útszakaszon. Mégis neki kell bizonyítani, hogy nem tett semmi rosszat.

A levél szerint március 9-én az M1-es autópályán közlekedett személygépkocsijával, mégpedig érvényes úthasználati jogosultság nélkül.

Mulasztását 15 ezer 300 forint befizetésével pótolhatná. Ám, mint olvasónk elpanaszolta, senki nem járt Suzukijával a környékén sem az említett útszakasznak.

Soha nem közlekedett autópályán, és megígéri, a jövőben sem teszi: 62 évesen nem vállalkozik ekkora útra. Ezt persze az illetékeseknek is elmondta, akiktől azt a választ kapta, hogy kérje el az autópálya-kezelőtől az adott  fotót, így bizonyíthatja igazát.

Előfordulhat-e ilyesmi? Miként tisztázhatja magát, aki ilyen helyzetbe került? Miért neki kell a dolog végére járni?

Götz Attila,  a zrt.  kommunikációs irodájának főmunkatársa válaszolt és elküldte a rendszámról készült képet is.

- A pótdíjfizetési felszólítást a birtokunkban lévő fotó alapján küldtük ki Kovács Tibornénak.  Ilyen esetekben az Állami Autópálya Kezelő Zrt., mint az ellenőrzéssel megbízott szervezet csak azt vizsgálhatja, hogy az adott rendszámra az ellenőrzés idején volt-e érvényes úthasználati engedély, a gépkocsi gyártmányát, típusát nem.

Ha az autós álláspontja más, a bizonyítási teher megfordul, és neki kell azt igazolnia, hogy nem volt az adott helyen és időben az autója (rendszáma) a díjas útszakaszon.

Ilyen esetekben felmerül a kérdés, hogy valaki esetleg visszaél a panaszos rendszámával (hamis vagy valamilyen módszerrel megváltoztatott rendszámot használ). Ha valóban ez a helyzet, akkor az autósnak elemi érdeke, hogy az ügyet minél hamarabb felgöngyölítse. Mivel ez bűncselekménynek számít, kiderítése a rendőrség hatáskörébe tartozik, ezért innentől kezdve az ügy átfutási ideje leginkább a rendőrségen múlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!