A jogerősen megítélt szobor kiadását kérték a Sigray-örökösök Keszthelyen

Budapest - A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum egyelőre nem adta át a bíróság által nemrég jogerősen a Sigray-örökösöknek megítélt szobrot, ezért a leszármazottak a törvényes határidő lejártával megkísérlik átvenni a műtárgyat - tájékoztatott hétfőn az örökösök képviselője.

zaol.hu

Schell József közölte: a Párisz ítélete című kompozíciót a Zala Megyei Bíróság február végén jogerősen a leszármazottaknak ítélte, a döntésről szóló ítéletet április 8-án vette át a múzeum jogi képviselője. A döntés értelmében 15 napon belül, vagyis április 23-ig ki kell adnia az intézménynek a műtárgyat.
Miután az erre vonatkozó kérésre eddig az intézmény "nem adott pozitív választ", az örökösök képviselői csütörtökön a kastélymúzeumban megkísérlik átvenni a szobrot.
 
Schell József beszámolt arról is, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum ellen újabb 14 festmény kiadásáért indított perben szerdán tartják a tárgyalást Budapesten. Korábban végrehajtó segítségével kapták csak vissza a közgyűjteményben letétként őrzött Ocskay Johanna című festményt, amely szintén szerepel azon a 15 tételből álló, 1952-ben készült letéti jegyzéken, amelynek most valamennyi képét perben kívánják visszaszerezni.

A Sigray-örökösök 2008 novemberében az Iparművészeti Múzeum ellen is pert nyertek egy angol karosszék kiadása iránti próbaperben. Az ítélet még nem jogerős, az ellen a múzeum fellebbezést nyújtott be - közölte a leszármazottak képviselője.
    
Sigray Antal örökösei korábban egyezséget ajánlottak annak az öt magyarországi közgyűjteménynek, amely a gróf mintegy 250 műtárgyát őrizte, de csak a Szépművészeti Múzeum és a keszthelyi Balatoni Múzeum adta ki az értékeket.

Információ: MTI


Az előzményekről a ZH online felületén:
(a kijelölt részekre kattintva elolvashatja a kapcsolódó cikket)

2007. november 17.
 A Helikon Kastélymúzeum is érintett abban az ügyben, amelyben a Sigray- család örökösei korábban tartós múzeumi letétbe helyezett műtárgyakat követelnek vissza.

2007. december 04. 
Próbapert indítottak, mely során egy értékes szobor kiadására próbálják rábírni a Helikon Kastélymúzeumot.

2007. december 05.
Nem sikerült dönteni, így januárban folytatják a Sigray-szobor perét   

2008. január 16.
Nem született döntés a perelt szobor ügyében, az újabb  tárgylást  február 21-re tűzték ki.

2008. február 22.
Megint elhalasztották a tárgyalást, így  az értékes műtárgy esetleges kiadása tovább halasztódik.

2008. március 28.
Sigray-per: újra elnapolva. Immár sokadszora napolják el a tárgyalást, ám ezúttal nem tudni, mikor lesz folytatás. 

2008.november 19. 
Megszületett az elsőfokú ítélet: vissza kell adni a szobrot.

2008.november 22.
Az ügyben a jogi képviselő a Zala Megyei Bírósághoz való fellebbezést javasolja.

2009. február 27.
Paris ítéletét át kell adni a Sigray-hagyaték örököseinek


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!