Patai Mihály: lehetséges miniszterelnök-jelöltség, majd cáfolat (frissítve)

MTI - Miután kiderült, hogy Surányi György nem vállalja a jelölést, Patai Mihály neve merült fel, mint lehetséges új miniszterelnök-jelölt. Ám nem sokkal azután, hogy napvilágot látott az információ, Patai úgy reagált: a hír nem igaz.

zaol.hu

Surányi György Brüsszelben csütörtök reggel kifejtette a Népszabadság Online-nak: nem alakult ki az a támogatás, melyet igényelt, s ezért ő "nem is tekinthető jelöltnek".

A Surányi György bejelentése nyomán kialakult helyzetben új névre volt szükség, mivel az MSZP elnökségének kedden bejelentett listájáról - Glatz Ferenc, Surányi György, Vértes András - csak a korábbi jegybankelnök volt elfogadható az SZDSZ-nek.

Az újabb jelölt, akiről tárgyalhat az MSZP és az SZDSZ dr. Patai Mihály, a Budapesti Értéktőzsde Zrt. elnöke, az UnicreditBank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója lehet - adtuk hírül nem sokkal 17 óra előtt. A kiszivárgott hírre hamarosan Patai is reagált Bodó Teodóra, Budapesti Értéktőzsde (BÉT) sajtófőnökén keresztül:

"Patai Mihály, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnöke és az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a jelöléséről szóló hírek nem igazak."

Az MTI  úgy tudja: a szakember azért mondott nemet, mert neve a hivatalos bejelentés előtt kiszivárgott.




De ki is az a dr. Patai Mihály? 

Békéscsabán született, majd alap- és középfokú tanulmányai végeztével a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett 1976-ban. Ezután 1977-ig hitel előadó volt a Magyar Nemzeti Bankban. 1979-ben szerzett egyetemi doktori címet.

1978-tól 1982-ig a Pénzügykutató Intézet tudományos kutatója volt. Ezt követően 1988-ig a Pénzügyminisztériumban dolgozott, ahol a Nemzetközi Pénzügyek főosztály helyettes vezetője volt. 

1988 és 1993 között a Világbank ügyvezető igazgatójának asszisztense volt Washingtonban.Ezután hazatért és 1993-tól 1995-ig a Kereskedelmi Bank ügyvezető igazgatója volt, majd 1996-tól 2006-ig az Allianz Hungária Biztosító Rt. elnök-vezérigazgatója. Ugyanezen év májusáig a Magyar Telekom igazgatósági tagja.

2006 óta az UnicreditBank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatói posztját tölti be. 

2008 decemberében megválasztották a Budapesti Értéktőzsde Zrt. (BÉT) elnökének, a tisztséggel járó feladatokat bankvezetői munkája mellett látja el.

Felügyelő bizottsági tagja Siemens magyarországi leányvállalatának, angolul, oroszul és németül beszél.

Forrás. MTI, wikipedia


Ön kit látna szívesen a miniszterelnöki székben? - Szavazzon!


Ez történt Gyurcsány Ferenc szombati bejelentése óta - Klikk ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!