Március 28-án lámpaoltás! Csatlakozz Te is!

ZH - A Föld Órája (Earth Hour) elnevezésű világméretű klímaváltozás, illetve a fényszennyezés elleni kampány jegyében március 28-án este fél kilenckor a világ több száz településén lekapcsolják a világítást.

zaol.hu

A Föld Órája (Earth Hour) 2007-ben indult hódító útjára Ausztráliából. A Természetvédelmi Világalap (WWF) kezdeményezésének célja, hogy  felhívja a figyelmet a globális felmelegedés elleni összefogás fontosságára, s rávilágítson, hogy egy órányi sötétséggel csökkenthetünk az energiapazarláson, illetve korlátozhatjuk a fényszennyezés mennyiségét.

Az indulás évében Sydneyben 2,2 millió család és üzleti vállalkozás kapcsolta le a villanyokat egy órára.

2008-ban az esemény már globális mozgalommá vált, több mint 100 millió ember és 35 ország részvételével. Az akció keretében  elsötétült a Golden Gate híd San Francisco-ban, a római Kolosszeum, illetve a Vár és a Lánchíd Budapesten.

Tavaly  több csatlakozott település - a jó szándék ellenére - , azért nem kapcsolódott ténylegesen az akcióba, mert pl. a díszvilágítást nem tudták a közvilágítástól függetlenül kikapcsolni. Ez már csak azért is tanulságos, mert ezeken a helyeken már csak a szükséges módosítással minden éjjel tehetnének Földünkért, ha éjfélkor lekapcsolnák az utána fölöslegesen működő díszvilágítást - figyelmeztet a fenyszennyezes.csillagaszat.hu portál, melynek szerkesztői mindenkit arra buzdítanak, hogy csatlakozzanak az akcióhoz egyénileg is, s boruljon sötétségbe a lakásunk egy órára. 

Csáki Roland, a WWF Magyarország kommunikációs igazgatója csütörtök délután elmondta, hogy az idei részvételi arány messze meghaladja a várakozásokat: világszerte legfeljebb ezer csatlakozó településsel számoltak.

Az idei akció részeként szombat este 20 óra 30 perckor Budapesten, a Hősök terén Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és Csáki Roland egy óriási kapcsolószerkezet segítségével együtt kapcsolja le a főváros díszkivilágítását. Tatabányán a Turul emlékmű, Pécsett a Széchenyi tér és a Városháza, Debrecenben a Református Nagytemplom díszvilágítása és a szintén református Vörös Templom fényei alszanak ki, de részben sötét lesz többek között Siófokon, Zsámbékon, Székesfehérváron és a Zselici Tájvédelmi Körzetben is. 

Keszthelyen a város főutcája, a Kossuth utca és a Fő tér borul sötétségbe egy órára. A kivilágítatlan utcákban a Vajda János Gimnázium környezetvédő diákjai tartanak fáklyás felvonulást.


Plusz egy meghökkentő:

Kevésbé környezetbarát gesztussal hökkentette meg az ELMŰ Herceghalom polgármesteri hivatalát. Az önkormányzat ki akarta kapcsoltatni szombat este egy órára a közvilágítást, ám az áramszolgáltató 300 ezer forintos kikapcsolási számla ellenébe vállalta volna a műveletet, amit az önkormányzat nem fogadott el. Így a közvilágítás marad, a templom és a közintézmények díszkivilágítása viszont szünetel. 

Forrás: tudatosvasarlo.hu, fenyszennyezes.csillagaszat.hu, hup.hu, MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!