Hatszáz diák Gergely-napja (frissítve képgalériával )

<b>Gyenesdiás</b> - Huszonöt intézmény mintegy hatszáz diákja vett részt a kis Helikonként is emlegetett gyenesdiási Gergely-napon, mely immár ötödik éve ad bemutatkozási lehetőséget az általános iskolák diákjainak.

zaol.hu

A népes „sereg” előtt elhangzott, az ünneplést IV. Gergely pápa rendelte el 830-ban, aki elődjét, I. Nagy Gergely pápát az iskolák alapítóját, a gregorián éneklés megteremtőjét az iskolák patrónusává tette. E naphoz felvonulások, diákpüspök választás és vetélkedők kapcsolódtak.  

A népi kalendárium szerint ezen a napon tartották a Gergely-járást, melynek eredete a középkorra tehető. A szegény sorsú diákok tanulásuk anyagi alapjait próbálták megteremteni a Gergely-járással, mikor pénzt, és egyéb támogatást kértek tanulmányaikra, illetve a tanítónak és az iskolának.  A 19. század végéig a Gergely-nap körüli időszakra esett a tanévkezdés és zárás ideje. 



Miután a gyerekek felidézték a Gergely-naphoz kapcsolódó néphagyományt, Gál Lajos polgármester köszöntő beszédében a rendezvény jelentőségét hangsúlyozta, kiemelve, hogy a község szívesen látja vendégül a csoportokat. 

Résztvevőkben és látnivalóban nem volt hiány, vers- és prózamondás, drámajáték, ipar- és képzőművészet, népdaléneklés és néptánc kategóriában egyaránt kiváló produkciókat láthatott, hallhatott a zsűri és a közönség.



- Igyekeztünk, hogy a fellépések mellett más programot is kínáljunk a jelenlévők számára, a gyermekek egyebek között játszóházban, vetélkedőkön vehettek részt - fogalmazott Lancz Tamás, a házigazda intézmény igazgatója. - Azt hiszem, a mai rohanó világban különösen fontosak az ilyesfajta események, hiszen kétségtelenül közösségformáló erejük van. Fontos az is, hogy őrizzük a hagyományokat, márpedig a Gergely-nap minden egyes mozzanata erről is szól.

 
A fotóra kattintva további képeket talál!

Információ és fotó: Sámel József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!