Avartűz-dömping: a tűzoltók szinte egész nap oltottak

Nagykanizsa - Az elmúlt napokban bőven akadt dolga a helyi tűzoltóknak, sőt szerda este még a zalaegerszegi kollégák is besegítettek a közel 35 hektáron égő avar, illetve nád eloltásába.

Sámel József

Mint azt Németh István, a kanizsai parancsnokság tűzoltási és mentési osztályvezetője elmondta: a tavasz közeledtével egyre gyakoribbá válnak az avartüzek, a kiskertekben ugyanis egyre többen égetnek, ám egyesek az alapvető biztonsági előírásokat sem tartják be.

- Szerdán szinte folyamatosan oltottunk, már délelőtt kivonoltunk a Szentgyörgyvári hegyre, ahol közel egy hektáros területen égett a száraz fű és az avar - kezdte az osztályvezető. - A tűz, az erős szél miatt a pincéket is veszélyeztette. Kora este a miklósfai városrész déli részéhez riasztották az egységeket, ott mintegy 25 hektáron lángolt az avar és a nád. Ugyanekkor Borsfán is avartűzhöz kellett volna indulni, ám a Letenyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület kezelte a helyzetet. Késő este a városhoz közeli Zsigárd majorba is lángra kapott az avar, mely közel 35 hektáron égett. Ekkor hívtunk segítséget, szerencsére az egerszegi kollégáknál volt szabad kapacitás, így pár óra alatt sikerült megfékezni a lángokat.

A tűzoltók hangsúlyozták: a nagy szél miatt a városszéli kiskertekben is óvatosan kell égetni, legjobb kisebb kupacokban begyújtani a szemetet és az avart, s a tulajdonosoknak feltétlen gondoskodniuk kell oltóanyagról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!