Bulvár

2016.12.27. 08:21

Névadás előtt álló szülők, figyelem: mutatjuk 2016 legújabb keresztneveit!

Kimeríthetetlen a szülők fantáziája, ha újszülött gyermeküknek keresnek keresztnevet - de vajon eszükbe jut-e, mennyi kínos pillanatot szereznek a csemetének, aki felnőttkorában így mutatkozik majd be: Kovács Bentlinek hívnak?

Bár a magyar utónévlista több mint négyezer keresztnevet tartalmaz, minden évben bebizonyosodik, hogy egyes szülőknek ez nem elegendő kínálat. Havonta átlagosan 30-40 kérelem érkezik a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetéhez, és ebből az utónévbizottság 10-15-öt pozitívan bírál el - adja hírül a 24.hu.

A bizottság jogszabályok és egy saját 14 pontos szempontrendszer szerint mérlegel a nevek elbírálásakor. Előbbiek közül a két legfontosabb, hogy Magyarországon magyar állampolgárnak csak magyar helyesírással lehet nevet bejegyeznie, illetve, hogy fiúnak csak fiúnevet, lánynak csak lánynevet lehet adni, rengeteg uniszex név van ugyanis a világban.

 

Keresztnevek, amiket 2016-ban a bizottság elutasított:

Női nevek

Fenyő

Havadisa

Főni (a Főnök szólító névből)

Gyémi (a Gyémánt becézője)

Táblácska

Sziszi

Cukorka

Férfinevek

Balaton

Jinx

Zété

Ádmány (Ádám + adomány)

A bizottság szempontjai közül íme három alapelv, amelyek talán érthetővé teszik, miért utasították el a fenti javaslatokat:

Most pedig következzenek 2016 legújabb nevei:

Női nevek

Médeia

Lotta

Szítá

Jáel

Maminti

Ánfissza

Náni

Lencsi

Nilüfer

Nurbanu

Férfinevek

Néró

Rikó

Dorel

Sét

Gáber

Zev

Bentli

Levin


Kedves szülők, lehet válogatni -  de nem árt szem előtt tartani, hogy a pici egyszer felnő, és nem biztos, hogy hálás lesz a keresztnevéért!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!