Bulvár

2013.06.07. 14:18

Támadás a Fehér Ház ellen: pörgős és látványos jelenetek, de semmi meglepetés

A „Támadás a Fehér Ház ellen” az összes, akciófilmekre jellemző klisét tartalmazza, amit csak lehet.

Steyer Edina

Egy kicsit hajaz a Die Hard-ra, egy kicsit Az elnök különgépére: főhősei a marcona hős és a bátor, hazafias amerikai elnök. Ugyan a jelenetek pörögnek, egymást követik a lövöldözések és a robbantások, az épületomlások, a látvány nem okoz csalódást, mégis valami hiányzik: a sztori. Semmi egyedi nincs ebben a filmben, minden jelenetnél rám tört a deja vu.

Az elején még azt hihetnénk, itt lesz valami: az elnöki házaspár az ifjú trónörökössel díszbe öltözve készülődik egy rendezvényre, hogy komoly dolog készül. Így is történik: egy szerencsétlen baleset következtében meghal Asher elnök (Aaron Eckhart) felesége (Ashley Judd). E szerencsétlenség miatt válnak szét az elnök és testőre, azaz filmünk hőse, Mike Banning (Gerard Buttler) útjai.

Aztán másfél évvel az eset után beüt a krach

Az Egyesült Államok elnöke tárgyalni készül Dél-Korea miniszterelnökével, amikor is ellenséges repülőgép tör be Washingtonba és lelövöldözi a védtelen áldozatokat a nyílt utcán. (Persze itt máris kérdezhetnénk: hogyan lehetséges, hogy egy azonosítatlan vadászgép ilyen könnyedén be tud jutni az Amerikai Egyesült Államok fővárosa fölé, egyáltalán a légterébe?) Az elnököt és tárgyalópartnereit azonnal a Fehér Ház alatt található atombiztos bunkerbe kísérik testőrei, és itt követik el a hatalmas bakit: „idegeneket” nem lenne szabad beengedni, pláne ha azok terroristák

Gyorsan túszul is ejtik az elnököt és kabinetjét, s azt követelik, hogy az amerikai katonák vonuljanak ki Koreából.

A repülő által okozott katasztrófa után azonban rögtön megjelenik az éppen a szomszédban dolgozó Banning, s mint egy McClane-imitátor (Bruce Willis, Die Hard) azonnal el is kezdi a rosszfiúk legyilkolását – egymaga! Eközben a Pentagon válságstábja (Morgan Freeman vezetésével) nekilát a krízis megoldásának... az íróasztal mögül Kint katasztrófahelyzet, az óvóhelyen a főgonosz, Kang (Rick Yune) terrorizálja a kabinet tagjait, ráadásul az elnök kisfiát sem találják. Fegyverropogás, hangosan elcsattanó pofonok és bravúros rúgások közepette zajlik az akció, hullanak a koreaiak, de legalább Butler sármjában nem szenvedünk hiányt (a férfi nézőknek ilyen nem, csak akció jut )! Ráadásul előkerül az elnök fia is, ki más mentené meg, mint Mike Banning, az ügyeletes hős? Na és persze aztán a papát is

A happy end már az első percekben sem volt kérdés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!