Bulvár

2012.04.11. 15:41

Mystery Gang: Mindig igyekeztünk tágítani kultúrkörünk határait

Legnagyobb gyermekkori álmom vált valóra azzal, hogy a zenekarommal New York-ban adhattam koncertet - mondja Egri Péter, a Mystery Gang énekes-gitárosa. A legnépszerűbb magyar rockabilly formáció a világ számos pontján sikerrel bizonyított már, Európa keleti felében azonban még sosem lépett fel. Most ezt a hiányt is sikerül bepótolniuk, legutóbb ugyanis Szófiából kaptak meghívást.

Gyuricza Ferenc

Egri Péter szerint mindez az amerikai sikereiknek köszönhető, hiszen a New York-i koncert után az ottani Music Television karolta fel őket, rajtuk keresztül kapnak újabb meghívásokat. Így jutnak el az angliai Birmingham-be, de a kelet-európai koncertjeikre is az amerikai zenés tévécsatorna jóvoltából kerül sor.

- Lassan elmondhatjuk magunkról, vagy valóban bejártuk már az egész világot, s mindezt annak a rockabilly zenének köszönhetjük, amiért gyermekkorunk óta rajongunk - magyarázta az énekes-gitáros. - Bárhova megyünk, mindenhol olyan szeretettel fogadnak bennünket, amit én magam sem hittem volna. Hihetetlen pillanatokat élek meg a színpadon, amit elsősorban a hölgyrajongóinknak köszönhetek. A tizenéves lányoktól az ötven feletti gyönyörű érett nőkig minden korosztály jelen van a fellépéseinken. Bugyikat dobnak be, felugrálnak a színpadra, mint annak idején a Beatles vagy Elvis Presley koncertjein. New York-ban például olyan latin és fekete csajok táncoltak az első sorokban, mintha egyenesen Beyonce vagy Lady Gaga legújabb klipjeiből léptek volna elő. Rózsaszín frufru, mélyen kivágott dekoltázs, iszonyat kerek popsi, csakúgy áradt belőlük a nőiesség. Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy milyen szerencsés vagyok, hiszen nemcsak a kedvenc zenémet játszhatom, de az is megadatik, hogy beutazzam vele az egész világot.



IDE KATTINTVA tekintse meg képgalériában a Mystery Gang legutóbbi, március 31-i koncertjét Zalaegerszegen!


Egri Péter hozzátette: egy előadóművész számára rendkívül fontos, hogy tartsa a kontaktust a közönséggel. Sokszor elcsodálkozik azon, hogy vannak világsztárok, akik a koncertjük alatt egyetlen alkalommal sem nyílnak meg a közönség felé, magánemberként nem mutatkoznak meg. A Mystery Gang esetében ezt elképzelhetetlennek tartja, hiszen a közel másfél évtizede működő zenekar nem a médiának vagy a reklámtámogatásnak, hanem a közönséggel fenntartott jó kapcsolatának köszönheti sikereit.

- A színpadon állva kivételezett helyzetben vagyok, hiszen olyan szögből látom rajongóinkat, hogy azonnal ki tudom szúrni a felém irányuló rezdüléseiket - magyarázta - Nemrégiben szereztem be egy pepita napszemüveget azzal a szándékkal, hogy koncerteken hordani fogom. A nagyobb színpadokon még működik is, a klubokban viszont, ahol a rajongók közvetlenül előttem állnak, nem tudom megállni, hogy ne vegyem le. Szükségem van arra, hogy lássam a közönség reakcióját, de ugyanilyen fontos, hogy ők is lássák a vérmes rock and roll őrületet az együttes tagjai szemében.

A Mystery Gang számára a 2012-es esztendő rendkívül fontos újdonságokat tartogat. Eddigi angol nyelvű albumai után az együttes május elején egy magyarul előadott dalokat tartalmazó kiadvánnyal rukkol elő. A háromtagú formáció a koncertjein már játssza is a Megőrülök érted című nagylemezen található szerzeményeket.



- A magyar nyelvű albummal egyértelműen a hazai közönségünk iránt érzett szeretetünket és hálánkat szeretnénk kifejezni - szögezte le Egri Péter. - Még tavaly volt Budapesten egy nagy koncertünk, amin több, mint ötezren vettek részt akkor, amikor a tévében és újságokban szinte csak Megasztárokkal, X-faktorosokkal és Kiscsillagokkal lehet találkozni. Ezen a koncerten fogalmazódott meg bennünk, hogy valami módon viszonoznunk kell a hazai közönségünknek azt a remek érzést, amit nekünk okoztak. Ekkor döntöttünk úgy, hogy készítünk egy magyar nyelvű albumot.

Egri Péter hozzátette, nem váltanak át véglegesen magyarra, hiszen párhuzamosan készül az újabb angol nyelvű korong is. A két lemez között nagyon kevés átfedés lesz, vagyis 2012-ben a Mystery Gang annyi új dallal áll elő, mint még egyetlen évben sem eddigi pályafutása során. A magyar nyelvű dalok közül kettőben vendégként Ganxsta Zolee is szerepel.


- Ez az együttműködés, illetve a magyar nyelvű album sok olyan kaput nyitott meg előttünk, amelyeken eddig még sosem tudtunk belépni - folytatta a zenekar gitáros-énekese. - Olyan televíziós műsorokban szerepelhetünk, mint a DTK-show, a Frizbi Hajdú Péterrel vagy az Esti showder Fábry Sándorral, a lemezbemutató koncertünket pedig a budapesti Millenárison tarthatjuk május 18-án. Mi is csodálkoztunk azon, hogy a tetoválásainkkal, illetve a punk-attitűdöt időző rockabilly zenékkel beengednek minket erre a kifejezetten elegáns helyre. Az év második felére is jut egy nagyon fontos koncert, szeptemberben a Művészetek Palotája, a Magyar Televízió és a Magyar Rádió közös felkérésére egy akusztikus koncertet adunk, amiből televíziós felvétel és lemez is készül. Mindig is igyekeztünk tágítani a kultúrkörünk határait, s most is ezt tesszük. A Művészetek Palotájában akusztikus hangszerelésben, szving, jazz, a zene gyökereiből táplálkozó rhythm and blues, country and western, egyes esetekben pedig folk stílusban mutatjuk be saját rockabilly dalainkat, valamint az ötvenes évekből származó kedvenceinket, például Buddy Holly vagy Carl Perkins szerzeményeit. Érdekes pillanatokra lehet számítani, nemcsak az új zenei felfogás, hanem a vendégek miatt is, hiszen a New York-ban élő roma jazz gitárvirtuóz, Frankie Lato éppúgy közreműködik ezen a koncertünkön, mint a zongorista Bacsa Gyula, a szájharmonikás Oláh Andor, a szaxofonos Dudinszky Zoltán vagy a ritmusgitáros Gál Boogie Csaba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!