Bulvár

2010.04.25. 18:28

Kazettákra rögzítette új dalait a Guns N' Roses egykori gitárosa

Több évtizede tartó karrierje során először vállalkozott szólóalbum kiadására a Guns N' Roses és a Velvet Revolver egykori gitárosa, Slash. A világhírű zenész ugyan jelentetett meg már korábban is olyan albumokat, amelynek dalait ő szerezte, ám azok Slash’s Snakepit név alatt kerültek a boltokba.

Gyuricza Ferenc

A most megjelent, egyszerűen csak Slash címre keresztelt nagylemez azonban végre valóban szólóalbumnak tekinthető. A gitáros közel évet töltött el egy hollywoodi stúdióban a világhírű Eric Valentine producerrel, valamint a Jane’s Addiction basszusgitárosával, Chris Chaney-vel és Nine Inch Nails dobosával, Josh Freese-zel. Közös eredménye 14 vadonatúj dal lett, melyek feléneklésére Slash ugyancsak világhírű előadókat kért fel. A névsor rendkívül impozáns, hiszen a The Cult énekese, Ian Asthbury, a Motörhead frontembere, Ian Lemmy Kilmeister, a Soundgarden-ből és az Audioslave-ből egyaránt ismert Chris Cornell, a Maroon 5 énekes, Adam Levine, a Wolfmother vezetője, Andrew Stockdale, az Alter Bridge arca, Myles Kennedy vagy az Avenged Sevenfold kiválósága, M. Shadows egyaránt szerepel rajta, csakúgy, mint Slask egykori zenésztársa, Duff McKagan, illetve a feltörekvő tehetség, Rocco De Luca. Már önmagában ez a lista is elismerésre méltó, ám az említettek mellett hallható az albumon még Ozzy Osbourne és Iggy Pop, illetve énekel egy dalt a The Black Eyed Peas hölgytagja, Fergie is. Ugyancsak elfogadta a felkérést a Nirvana egykori tagja, a Foo Fighters vezetője, Dave Grohl.

 

Nagy megtiszteltetés volt ezekkel az emberekkel dolgozni - mondta Slash. - Néhányan közülük gyerekkorom hősei, Lemmy egyértelműen kamaszkorom egyik legnagyobb kedvence, akárcsak Ozzy Osbourne vagy Iggy Pop. Mindannyian szórakozni jöttek, de lenyűgözött, hogy milyen keményen tudnak dolgozni.

A lemezen szereplő dalok közül elsőként a We’re All Gonna Die című szerzeményt rögzítették, melyet Iggy Pop énekelt fel. Slash szerint ez a dal olyan jól sikerült, hogy az egész munkának remek hangulatot biztosított.

- Iggy Pop bejött a stúdióba, felénekelte a dalt, aztán visszarepült Floridába - mesélte a gitáros. - Két napig volt ott, aztán jött a következő ember, majd a következő. Döbbenetes, hogy valami, ami ennyire bonyolult és ennyi szervezéssel jár, hogy lehet mégis teljesen egyszerű és kreatív. Tulajdonképpen azonos módon történt minden dal feljátszása. Chris Chaney-vel és Josh Freese-zel délutánonként beültünk a stúdióba, meghallgattuk a kész demo-felvételeket, amiket amolyan vezérelvként használtunk, és elkezdtünk jam-melni rájuk. Az éjszaka folyamán pedig feljátszottuk a kész dalokat. Másnap bejött az énekes, aki Eric Valentine felügyelete mellett felénekelte a dalokat. Tulajdonképpen két hónap alatt, májusban és júniusban fel is vettük az egész lemezt. Talán érdekes lehet, hogy a teljes anyagot a ma már ritkaságszámba menő analóg kazettára rögzítettük, hogy ezáltal is kiemeljük a spontaneitást és az igazi emberi hangokat. Eric Valentine-nak van odahaza egy csomó bespájzolva, így jutottunk hozzájuk.

Slash a nyolcvanas évek végén berobbanó Guns N' Roses révén vált világhírű zenésszé, de nemcsak anyazenekarával dolgozott, hiszen több felkérést is kapott egy-egy dalban való közreműködésre. Michael Jackson két dalának, a Black Or White-nak és a Give In To Me című szerzeményeknek a szólóit készíttette el vele, s hívta közös játékra Ray Charles és Stevie Wonder is. Slash ezzel a modern zene és populáris kultúra egyik meghatározó gitárosa lett. Mindezt többször is kifejezésre juttatták, a Sweet Child O Mine című dal riffjét minden idők egyik legjobbjának nevezték a kritikusok, egy Time magazin felmérés résztvevői pedig Jimi Hendrix után a második legjobb gitáros címet szavazták meg neki.

További zenei hírek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!