Bulvár

2009.07.22. 06:16

7+1 érdekesség J. K. Rowlingról - Kalapács alá kerül Potter szülőanyjának "szülőszéke"

London - Elárverezik Harry Potter szülőanyjának "szülőszékét", azt az ülőbútort, amelyen J. K. Rowling megírta varázslóinasos első két regényét.

zaol.hu

Az aukció oka természetesen nem az, hogy tönkrement a világ legtehetősebb írónője, hanem a jótékonyság. A szék amúgy mostoha körülmények tanúja: Rowling egy skóciai szinte fűtetlen önkormányzati lakásban ücsörgött rajta, miközben segélyeken élt, depresszióval küszködött - nem fogadták a kiadók lelkesen művét - és egyedül nevelgette kislányát. 


J. K. Rowling írónő
Fotó: dailymail.co.uk

Szerencsére lényegesen jobbra fordult sora, és a széket már 2002-ben elajándékozta egy jótékonysági, gyermeksegélyező árverésre. Akkor 15 ezer fontért - csaknem 5 millió forintért - kelt el. A mostani, internetes, eBay-aukcióból befolyó pénz egy részét iskolakönyvekre költik majd szegény országok nebulói számára - adta hírül az Ananova brit hírügynökség.

Rowling a székhez egy levelet is mellékelt, melynek végén azt írja a nem túl kényelmes ülőbútorhoz: "Nosztalgikus énem sajnálja, hogy távozol életemből, a hátam viszont nem."

Forrás: MTI


Érdekességek J. K. Rowlingról

1. A Harry Potter-sorozatot már kitalálásakor is hétkötetesre tervezte 

2. Portugáliába érkezésének első hetében írta meg kedvenc fejezetét, az Edevis tükre címűt (Harry Potter és a bölcsek köve). 

3. A könyvre azért került a J. K. Rowling név, mert a kiadó nem volt biztos benne, hogy egy női író könyvét a fiúk el akarják olvasni. 

4. Teljes neve valójában csak Joanne Rowling – a Kathleent, nagyanyja nevét csak azért illesztette be, hogy a kiadó két kezdőbetűt tehessen a címlapra a szerző valódi keresztneve helyett. 

5. Élete legszebb pillanatának azt tartja, mikor megtudta, hogy a könyve meg fog jelenni. 

6. A dúsgazdag és világhíres asszony rendkívül visszahúzódó életet él, szinte alig ad interjút, magánélete tabunak számít. Azonban nem felejtette el, hogy honnan indult. Rengeteget adakozik, és például az ötödik rész megjelenésekor a hajléktalanok segítségére sietett Európa német ajkú országaiban. Kizárólagos jogot adott mintegy húsz, Németországban, Ausztriában és Svájcban kapható, hajléktalanok által árusított "aszfaltlapnak", hogy a könyv első fejezetét két héttel a kötet hivatalos megjelenése előtt a lapokban közölhessék. A 6. kötet első fejezete Magyarországon is a Fedél Nélkül című lapban jelent meg először. 

7. A World's Richest 2004 listát összeállító magazin az év legnagyobb szenzációjának tekinti, hogy 2004-ben J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője is belépett a milliárdosok klubjába. Igaz, hogy az írónőnek mindössze az 552. helyet sikerült elcsípnie egymilliárd dollárra saccolt vagyonával, ám ezt is sikernek könyvelheti el, hiszen sokakkal ellentétben nem egy vállalat élén sikerült meggazdagodnia, és nem is örökölt. Sőt, ő az első, aki könyvírással keresett ennyi pénzt. 

8. Az első holmi amit anélkül vett meg, hogy megnézte volna az árcédulát: egy drágaköves gyűrű. 

(Forrás: wikipédia)


A Harry Potter sorozat részei: 

1. Harry Potter és a bölcsek köve
2. Harry Potter és a Titkok Kamrája
3. Harry Potter és az azkabani fogoly
4. Harry Potter és a Tűz Serlege
5. Harry Potter és a Főnix Rendje
6. Harry Potter és a Félvér Herceg
7. Harry Potter és a Halál ereklyéi



A Harry Potter filmsorozat hatodik részének filmplakátja



Minden Harry Potter világáról! Klikk IDE! 



További érdekességeket talál Mozimánia és filmkritika rovatunkban! Klikk IDE!

IDE kattintva barangoljon a celebek világában! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!