Bulivan

2013.02.06. 17:41

Ganxsta Zolee: Újra végig kellett járni a szamárlétrát

"Elismerem, hogy vannak ciki dolgok az életemben, például amikor elmegyek az Ezek megőrültek című műsorba, felveszem a piros durex-ruhát és csúszom a sárban. Ehhez képest gengsztert játszani Bruce Willis filmjében maga a felüdülés."

Gyuricza Ferenc

Mindezt Zana Zoltán, azaz Ganxsta Zolee mondta, aki az elmúlt hét végén kezdte meg a tavaly év végén kiadott Hatalmat a népnek című új albuma turnéját. A rap hazai fenegyereke ma már egy átalakult Kartellel dolgozik, hiszen - mint fogalmaz - csapatának főhősei közül távozott Steve és O.J. Sámson, valamint elköszöntek a billentyűs Cséry Zoltántól is. A változásokról, azok hátteréről, az újrakezdés nehézségeiről kérdeztük őt, valamint rapper-társát, Big Daddy Lacát, vagyis Kalmár Lászlót.

- Cirka egy évvel ezelőtt még 2012 áprilisára ígértük a Hatalmat a népnek című nagylemezünket, amely végül csak december elsején került boltokba - mondta Ganxsta Zolee. - Számos problémánk akadt, nem volt kiadónk, aztán mire találtunk egyet, kiderült, hogy az mégsem lesz jó, ezért csúszott hónapról hónapra a megjelenés. Most azt mondjuk, talán jobb is, hogy így történt, mert legalább tovább tudtunk dolgozni a dalokon, elég sokat csiszolgattuk őket. Három zeneszerzővel dolgoztunk, visszatért hozzánk Pierrot, aki a zenei rendező feladatait is ellátta, továbbá gitárosunk, Gajdacsi Gábor, valamint egy ügyes mezőkövesdi rapper, Funktasztikus szerepel még szerzőként a lemezen. A Ganxsta Zolee és a Kartel név most egy öttagú zenekart takart. Másfél éve dolgozunk ebben a felállásban, a két M.C., vagyis jómagam és Laca mellett három zenész, Gajdacsi Gábor, a basszusgitáros Kiszin Miklós és a dobos Markó Ádám tagjai még a családnak.

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Kartel munkamódszere eddig általában az volt, hogy elsőként a zenei alapok készültek el, majd Zoli azokra írt szövegeket, majd ezt követően stúdióba vonultak, hogy rárappeljenek az alapokra. Ezúttal azonban volt lehetőség változtatni, szerepel a lemezen olyan dal is, aminek előbb a szövege volt meg, s csak utána készült hozzá zene. Ganxsta ezért nem bánja, hogy sokáig nem találtak megfelelő kiadót. A rapper azt is hozzátette, a zenekarában történt személyi változásoknak több oka is van, ezek egy része anyagi természetű. Big Daddy Laca szerint régen elmúlt az a világ, hogy csak azért vigyenek el két plusz embert a koncertekre, s fizessenek nekik gázsit, hogy a hangzást javítsák. Mert a Kartel négy rapper-e közül Steve és O.J. Sámson valójában csak a refrénekben kapott szerepet, amit a jövőben várhatóan Gábor és Miklós vesz át. A billentyűs Cséry Zoltán távozásának viszont egészen más okai vannak, az időközben megváltozott hangzásvilág miatt már nem volt szükség jelenlétére a koncerteken.

Ganxsta Zolee azt mondja, a rap-nek rengeteg vállfaja van, az általuk képviselt irányzat leginkább a Cypress Hill stílusához áll közel. Ez nemcsak a hangszerelésre, de a szövegekre is értendő. Dalaik sajátosságát adja, hogy mind az öt tag tesz hozzá valamit, így egy kis punk, egy kevés heavy metal, de funk és latin zene is keveredik benne. A rapper szerint nincs értelme skatulyázni, számára nem is az a fontos, hogy ki az igazi rap vagy hip-hop előadó, csak az érdekli, hogy amit kiad a kezei közül, az minőségi legyen. Ganxsta azt mondja, a Kartelnek van egy sajátos stílusa, amolyan átmenetet képeznek a rock és a rap között. Talán ennek is köszönhető, hogy abszolút megférnek mindenkivel, Majka, Curtis, Funktasztikus és Siska Finucci is szerepelt a lemezen, amivel többek közt azt is jelzik, hogy abszolút nincs köztük súrlódás.

- Azt persze ne felejtse el senki, hogy a Kartel már egy 17 éves formáció, a hierarchiát tehát tegyük rendbe - folytatta Big Daddy Laca. - Akiket Zoli említett, azokkal valóban nagyon jóban vagyunk, Curtis többször is fellépett előttünk az Old Man's Pubban. A rap zenének egyedül ezt az újabb, R&B-s, énekes válfaját nem kedveljük, az valóban nem a mi világunk. Mi olyan előadókon nevelkedtünk, mint Ice Cube, a Cypress Hill vagy a House Of Pain.

Laca szerint az új albummal nemcsak az említett előadókat idézték meg, de a szöveget és a zenét tekintve is visszakanyarodtak a Kartel legsikeresebb korszakához, amit a Helldorado és a Jégre teszlek című nagylemezek fémjeleztek.

- Másfél évtizednyi zenélés után újra végig kellett járnunk a szamárlétrát - folytatta Big Daddy Laca. - A klubokban ma már nem fizetnek gázsit, csak bevételre mehetünk, azaz a jegyárakból részesülünk. Az a vicc, hogy a legtöbb helyen a klubtulajdonos már azt is megválogatja, hogy kit enged be bevételre, nemhogy fix pénzt fizessen egy zenekarnak. Nagyon keményen oda kellett tennünk magunkat. Volt olyan hely, ahol mindössze húszan voltak ránk kíváncsiak, így nulla forinttal mentünk haza, a részesedés éppen csak az üzemanyagra volt elég. Mára azonban újra eljutottunk oda, hogy átlagosan 200-250 fő eljön a koncertjeinkre, még ebből is szűkösen élnénk meg, ha nem lennének más bevételeink.

A rapper ezzel nemcsak a nyári fesztiválidőszakra célzott, amely viszonylag jó pénzkereseti forrásnak számít, hanem arra is, hogy a zenekar mellett mindannyian foglalkoznak mással. Neki tetováló stúdiója van, a hangszeresek különböző projektekben vesznek részt, Zoli pedig televíziós szerepléseket vállal, színházi produkciókban működik közre, illetve a Die Hard sorozat legutóbbi, Budapesten forgatott részében is feltűnik majd.

- Pár filmkocka erejéig leszek csak látható a filmben, de szerintem ez is nagy dolog - szögezte le Ganxsta. - A zenekarból többen is elmentünk szereplőválogatásra, de őket nem találták elég rossz arcúnak. Ahogy az egyik ismerősöm mondta, ilyen bűnöző arcot, mint amilyen az enyém, keresve sem lehet találni, nem hiába dolgoztam rajta annyit. Persze nem szálltam el a filmtől, illetve annak ellenére sem tartom magam színésznek, hogy most már rendszeren játszom Kecskeméten. Azt vallom, hogy a színészet egy mesterség, amit tanulni kell. Ha színésznek nevezném magam, megsérteném azokat, akinek ez a tanult szakmája. Én zenész vagyok, mindig is annak készültem, az akartam lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!