Bulivan

2012.09.30. 07:55

Doug Aldrich gőzhengert hoz Budapestre

Steamroller, azaz gőzhenger nevű saját zenekarával érkezik Budapestre október 2-án Doug Aldrich, a Whitesnake jelenlegi gitárosa. A zenész az A38 állóhajón lép fel triójával, melyben a szintén a Whitesnake-ben játszó Michael Devin, illetve a dobos Joe Travers található még.

Gyuricza Ferenc

A Steamroller Doug Aldrich szólóprojektje, a zenész ugyanis több önálló albummal is rendelkezik. Az együttes koncertjén mégsem a saját albumának dalai viszik a prímet, hanem klasszikus rockzenei szerzeményeket adnak elő rengeteg improvizációval. A műsor gerincét a Whitesnake, a Deep Purple és a Led Zeppelin dalai adják, de a zenészek alkotókedvét ismerve, bármilyen dal előkerülhet a programban.

A Steamroller vezetője, Doug Aldrich napjaink egyik legjobb gitárosa. Fiatal korában a Yardbirds, illetve annak zenésze, Jeff Beck volt rá a legnagyobb hatással, 11 évesen miatta fogott a kezébe először hangszert. Később majdnem bekerült a KISS-be, ugyanis részt vett egy meghallgatáson, aminek eredménye egy máig tartó barátság lett a legendás formációt vezető Gene Simmons-szal. A ’80-as években különböző dallamos rockzenét játszó zenekaroknak volt tagja, megfordult a Hurricane és a Lion nevű csapatokban, de egy rövid ideig a House Of Lords is soraiban tudhatta őt. A ’90-es években már a Bad Moon Rising nevű együttesben dolgozott, majd néhány szólólemez következett. A nagy áttörés lehetőségét Ronnie James Dio adta meg számára, a világhírű énekes 2001-ben Doug Aldrich-ot választotta partnernek a Killing The Dragon című albuma elkészítéséhez.

Doug Aldrich egy évvel később csatlakozott az akkor 25 éves jubileumát ünneplő Whitesnake zenekarhoz. Az elmúlt egy évtized során nemcsak gitárosa volt a dallamos rockzene egyik ikonjának, hanem az énekes David Coverdale méltó szerzőtársa is. A Whitesnake az addig örökmozgó Doug Aldrich számára is meghozta az állandóságot, a gitárosnak a világkörüli turnék során remek kapcsolata alakult ki David Coverdale-lel, együttműködésük eredménye immár több, mint 30 közös dal, amelyek a Good To Be Bad, valamint a Forevermore című Whitesnake albumukon hallhatók.

A Whitesnake idén pihenőt tart, Doug Aldrich ezt használta ki arra, hogy Steamroller néven saját együttest hozzon létre zenésztársával, a basszusgitáros Michael Devin-nel. A trió harmadik tagja eredetileg az ugyancsak a Whitesnake-ben játszó Brian Tichy dobos lett volna, ám végül mégis a Zappa Plays Zappa nevű formációból ismert Joe Travers csatlakozott hozzájuk.

A Steamroller az ősz folyamán Európában koncertezik, hiszen Doug Aldrich - aki elismert gitároktató is - az idén 50 éves Marshall erősítők gyártójának megbízásából gitárkurzusokat tart a kontinensen. A turné október 2-án érkezik Magyarországra, a trió a budapesti A38 állóhajón mutatja be Doug Aldrich saját szerzeményeiből, illetve kedvenc átdolgozásaiból álló műsorát. A programban a Whitesnake, a Led Zeppelin és a Deep Purple klasszikusai mellett bármi felcsendülhet a Cream zenekartól Jimmy Hendrix-en át egészen a Beastie Boys-ig terjedő repertoárból. A koncert után - a jelenlegi tervek szerint - dedikálásra is sor kerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!