Bulivan

2011.05.06. 17:44

Filmszemle: Fábry Sándor nem járult hozzá a Dumafilm vetítéséhez

Nem vetítik a 42. Magyar Filmszemle dokumentumfilmes információs programjában Szomjas György rendező Fábry Sándor közreműködésével készült Dumafilm című alkotását, mert a humorista személyiségi jogaira hivatkozva nem járult hozzá a vetítéshez. Szomjas György kijelentette, hogy az alkotók "morálisan tisztának" érzik magukat a kérdésben.

MTI

Fábry Sándor pénteken juttatott el levelet a szemle szervezőbizottságához, abban azt írta: "a Dumafilm című +alkotás+ bemutatásához soha, semmilyen formában nem járultam hozzá, sőt, annak bemutatását, illetve forgalmazását erősen tendenciózus jellege miatt, többször, szóban, illetve írásban megtiltottam". Mint a humorista írja, "miután a film helyzete abszolút jogsértő, aki bemutatja, úgyszintén jogot sért, ezért a Dumafilmet a szemle programjából törölni szíveskedjetek".
   
A Dumafilmet május 4-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban már láthatták az érdeklődők, a humorista szerint Huszár Viktor producer az ő tiltakozása ellenére mutatta be az alkotást és nevezte a filmszemlére. A producer az MTI megkeresésére közölte: azt szeretné, ha az alkotók nyilatkoznának a történtekkel kapcsolatban.
   
Szomjas György az MTI-nek kifejtette: Fábry valótlanságot állít, amikor azt mondja, hogy megváltoztatták a film koncepcióját. "Jókedvűen, barátsággal vett részt egy átlátható helyzetben, és családterápiának nevezte a beszélgetéseket. A film letiltása durva fordulat részéről" - hangsúlyozta a rendező.
   
A Dumafilm három gyerekkori barát, Dettre Gábor, Heller Gábor és Fábry Sándor találkozását örökíti meg a 2010-es országgyűlési választások időszakában.
   
Szomjas György és Huszár Viktor szerint Fábry Sándor jogi képviselője útján arra való hivatkozással tilttatta le a filmet, hogy az nem az eredeti koncepció szerint valósult meg. "Ezt mi határozottan cáfoljuk és cáfolja ezt magának Fábry Sándornak a forgatás során tanúsított és a filmben látható magatartása is" - olvasható a rendező és a producer közleményében, amelyet az MTI-hez is eljuttattak.
   
"Szomjas György ötlete volt, hogy a politika radikalizáló és egymástól elválasztó hatását ábrázolja a beszélgetések kapcsán, amelyek a múltról, jövőről és politikáról folytak" - fogalmazott Dettre Gábor az MTI-nek. Mint mondta, bár nem volt beszélő viszonyban Fábryval, mindannyian igent mondtak a felkérésre "hátha ez segít".
   
Dettre Gábor szerint a Dumafilm száz százalékig abban a szellemben született meg, ahogy azt Szomjas György elgondolta. A felvételek jó hangulatúak voltak. Mint utóbb kiderült, "Fábry, mint már annyiszor az életben, valószínűleg azt gondolta, hogy nem esik majd szó a problémákról. Amikor látta, hogy azokról is beszélünk, megsértődött" - mondta Dettre Gábor.
   
"Ki akart vágatni egy részt a filmből, azt amiben megfogalmaztam egykori szakításunk lényegét. Neki küldött levelemben valahogy úgy fogalmaztam: +rasszista, gyűlölettel teli attitűdöd, ami sajátod, megrontja az ember lelkét, amire nincs szükségem+" - idézte fel.
   
Az alkotók leszögezték: Fábry Sándor tanúk előtt jelentette ki, hogy ha kivágják ezt a részt, részéről zöld lámpát kap a produkció.
   
Mint Szomjas György felidézte: természetesen a kifogásolt részt eltávolította a filmből, Fábry azonban később újabb és újabb kifogásokkal állt elő. Dettre szerint "semmi emberileg elfogadható indokot nem hozott fel, csak nevetséges, hiúsági kérdésekre hivatkozott".
   
A személyiségi jogok tiszteletben tartása miatt levettük a filmet a műsorról, de a produkció polgári pert fontolgat - fűzte hozzá Dettre.
   
Huszár Viktor producer azonban hangsúlyozta: igyekeznek barátságos keretek között rendezni a vitát. Bizakodnak benne, hogy sikerül leülni Fábry Sándorral, és megbeszélni a történteket. "Próbáljuk elérni, hogy az emberek láthassák a filmet" - mondta.
   
Dettre Gábor megjegyezte, hogy egyelőre nem tudtak kapcsolatba lépni Fábry Sándorral, semmilyen választ nem kaptak tőle. Szerinte Fábry tudhatott a május 4-iki bemutatótól, mert meghívták rá. Miután nem reagált, a vetítés napján SMS-ben is tájékoztatták.
   
"A bemutató alkalmával egyöntetű vélemény alakult ki, hogy a film Fábry Sándorra vonatkozóan semmilyen sértő elemet nem tartalmaz. Fábry Sándor magatartását érthetetlennek, ellenségesnek és sérelmesnek tekintjük, ami ellen tiltakozunk" - írták a film alkotói az MTI-hez eljuttatatott levelükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!