Bulivan

2011.02.23. 13:02

A harcost csütörtöktől vetítik a magyar mozikban

Csütörtöktől vetítik a magyarországi mozik A harcos című bokszfilmet, amelyet jelöltek a legjobb filmnek járó Oscar-díjra és a rendező, David O. Russell is aranyszobrocskát kaphat a hétvégi gálán. A rendező mellett a film három szereplője is kapott jelölést.

MTI

David O. Russel két szatíra, A sivatagi cápák és a Multik haza! után egy családi szociodrámának is beillő kemény bokszfilmet forgatott megtörtént események alapján. A történetben Micky Ward (Mark Wahlberg) bátyját, Dicky Eklundot (Christian Bale) követve profi ökölvívó szeretne lenni, de meccseit mindig elveszíti, bokszzsáknak használják a nála jobban menedzselt versenyzők felfuttatásához.
   
Micky rosszul viseli a kudarcokat, de bízik kallódó bátyjában, aki évek óta egykori sportsikereiből próbál megélni. Környezete nem akar tudomást venni Dicky drogfüggőségéről, kevesen merik megmondani az igazat a család felett zsarnokként uralkodó anyának (Melissa Leo), aki fiait menedzseli. Egy kezdődő szerelem azonban lassan felnyitja Micky szemét: a bárpultos Charlene (Amy Adams) száll szembe először a haszonleső anyával és a sok lánytestvérrel. Aztán amikor Dicky pénzt akar szerezni öccse újabb meccséhez, minden rosszra fordul: ő börtönbe, Micky pedig padlóra kerül.
   
David O. Russel ezúttal is a szatírát helyezi előtérbe a romantikus karrierfilmekkel szemben, amitől a színészi alakítások is nagy hangsúlyt kapnak.
   
A legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában Oscar-díjra jelölték Christian Bale-t, aki egyszerre képes megjeleníteni a lecsúszott, drogos sportoló drámai és humoros oldalát is. A legjobb női mellékszereplő kategóriában az anyát alakító Melissa Leo mellett Oscar-jelölt a főként vígjátékokból ismert Amy Adams is. A harcost több kategóriában is jelölték Golden Globe díjra, Christian Bale és Melissa Leo meg is kapta a glóbuszt.
   
A 25 millió dollárból (4,9 milliárd forintból) forgatott 115 perces filmet tavaly decemberben mutatták be az Egyesült Államokban és február 13-ig mintegy 85,6 millió dollárnyi (mintegy 17 milliárd forintnyi bevételt hozott.
   
A filmet a kritika is jól fogadták, kiemelve a főszereplők játékát. A kritikákat gyűjtő amerikai oldal, a rottentomatoes.com szerint a filmről készült írások 90 százaléka pozitívan fogalmazott az alkotásról. A Sports Illustrated szerint pedig az évtized legjobb sportfilmje A harcos. Az alkotás a Palace Pictures forgalmazásában kerül a magyar mozikba. 

Ön szerint kap Oscart a film? Szavazzon itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!