20 km gyaloglás

2023.08.19. 12:31

Álvaro Martín szerezte meg az első világbajnoki címet az atlétikai vb-n

Szombaton reggel az időjárás miatt csúsztatott programmal indult az atlétikai világbajnokság, amelyen az első világbajnoki címet a spanyol Álvaro Martín szerezte meg. Helebrandt Máté új országos csúccsal a 23. helyen végzett!

MW

A győztes spanyol Álvaro Martín a férfi 20 kilométeres gyaloglás versenyszám végén a budapesti atlétikai világbajnokságon a Hősök terén

Forrás: MTI

Fotó: Derencsényi István

Az időjárás már reggel átírta a szombaton rajtoló budapesti atlétikai világbajnokság programját. 

A reggeli viharos idő miatt ugyanis két órával el kellett tolni a 20 km-es gyaloglás rajtját, ami végül tizenegy óra előtt tíz perccel tudott elindulni.

A 20km-es táv jelentős részében úgy tűnt, hogy japán aranyérem születik majd, ugyanis Ikeda Koki végig vezetett az első 15 km alatt. Végül azonban nem bírta a saját maga diktálta tempót, és az utolsó 5 kilométeren egyre hátrébb csúszva végül a 15. helyen ért célba.

A versenyt és így a világbajnokság első aranyérmét a spanyol Álvaro Martínez nyerte, aki 1 óra 17 perc alatt teljesítette a 20km-es távot.

 A második helyen a svéd Perseus Kalström végzett, míg a harmadik a brazil Caio Bonfim lett. 

HELEBRANDT Máté
Helebrandt Máté a férfi 20 kilométeres gyaloglás versenyszám végén a budapesti atlétikai világbajnokságon a Hősök terén. Máté egyéni csúccsal a 23. lett
Fotó: Derencsényi István / Forrás: MTI

Helebrandt Máté végig a középmezőnyben haladt, jól osztotta be az erejét, így az utolsó kilométereken feljebb tudott kapaszkodni. A magyar versenyző végül a 23. helyezést érte el új egyéni csúcsot is felállítva 1 óra 21 perces idővel.

Fantasztikus volt tényleg, ahogy elrajtoltunk egészen az utolsó méterig folyamatos volt a szurkolás és a bíztatás, magyar zászlók mindenhol, ez egy nagyon különleges érzés, nagyon jó volt így versenyezni

 – mondta az MTI-nek a célba érkezést követően a 34 éves magyar atléta. Hozzátette, hogy májusban döntött a rövidebb táv mellett, ezt pedig nem bánta meg, mivel erre az időeredményre, amellyel csaknem egy másodpercre megközelítette az olimpiai szintet, már lehet építeni a jövőben.

A budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!