Borosta

2014.11.05. 16:06

PKM, csak sorozatlövésre alkalmas

A rendőrség által használt fegyvereket bemutató sorozatunkban most újabb Kalasnyikov tervezésű következik.

Arany Gábor

A maximális lőtávolság 3800 méter, ez a cső 35 fokos állásában lehetséges – a lövedék a röppálya végéig megtartja ölőerejét. Fotó: Arany Gábor

A PK (oroszul: Pulemjot Kalasnyikova, magyarul: Kalasnyikov-géppuska), illetve modernizált változata a PKM a Szovjetunióban kifejlesztett, 7,62×54 mm R peremes lőszert tüzelő fegyver. Alaptípusát, a PK géppuskát 1961-ben rendszeresítették a Szovjet Hadseregben. A fegyver módosított, kisebb tömegű és könnyebben kezelhető változata 1969-ben jelent meg, ez a PKM, amely a cső alá hajtható villaállvánnyal rendelkezik. A PKM géppuska gázelvételes (gázdugattyús) rendszerű, forgó zártestű merev reteszelésű. A gázdugattyú a cső alatt helyezkedik el. A heveder egyben maradó tagú, 25 töltényes szakaszokból áll össze. Kétféle rakasz van rendszeresítve: 100 töltényes a géppuskára szerelhető, a 200 darabost a háromlábú állványra lehet rögzíteni. A PKM csak sorozatlövésre alkalmas, irányzéka 1500 méterig állítható (ez a maximális pásztázott lőtávolság), hagyományos, mechanikus. Maximális lőtávolság 3800 méter, mely a cső 35 fokos állásában lehetséges – a lövedék a teljes röppályán végig megtartja ölőerejét. A géppuska megbízhatóságát fokozza, hogy csöve gyorsan, egyszerűen cserélhető (körülbelül 400 lövés folyamatos leadása után kell), valamint a működtető gázmennyiség az üzemi körülményeknek megfelelően három helyzetben állítható .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!