Borosta

2012.04.19. 09:08

Pucéran álltak az utcán

Szabadúszó zenekarvezető, porcelánfestő és fogtechnikus. Sorrendben, Eckü, Mentha és Brash a veszprémi Hősök együttes tagjai. Polgári foglalkozásuk mellett a hip-hop nagyágyúinak számítanak; rappelték Ákos szerzeményét, ám ezúttal két kanizsai barátjukkal, Diazzal és Doctával szövegelnek.

Benedek Bálint

- Ismertük egymást a városból, hallottuk is a másikról, hogy jól rappel, de először egy veszprémi buszmegállóban kezdtünk el beszélni - emlékezett vissza a tíz évvel ezelőtti találkozásra Barca „Brash” Sándor. - Aztán szó szót követett, s az első bulit néhány héttel később Tapolca mellett egy művelődési házban tartottuk. Katonai gyakorló ruhában léptünk fel, az udvaron találtunk egy lepukkant Ladát, amit graffitivel alaposan kipingáltunk, arra írtuk fel először: Hősök! Pedig a fiatalok először kizárólag kemény rockot, többek között Guns N´ Roses-t hallgattak, egészen addig, amíg az egyik barátjuknál meg nem hallották az amerikai Beastie Boys zenéjét. Mint azt Ozsváth „Mentha” Gergely és „Brash” elmondták: az új impulzus nagy lendületet adott számukra, szövegeltek a világról, örömükről és a bánatukról. Olyan mondanivalóról, amit a közönségük is érzett.

-Az első fellépés után felgyorsultak az események, rengeteg dalt rögzítettünk, s egy év elteltével megjelent a Szóhisztéria című bemutatkozó albumunk - vette át a szót Mentha. - Később megnyertük a Hip Hop Mission országos tehetségkutató versenyt, ekkor figyelt fel ránk az Animal Cannibals, így a nyári fesztiválokon is bemutatkozhattunk. Ekkor történt, hogy a tinédzserek kedvenc előadója, SP, azaz Éder Krisztián a Hősök koncertjén rajongóként buli- zott, majd autogramért állt sorba.

- A haverja, Fluor Tomi fellépésekre is elkísért bennünket, teljesen jó arc, bár mi mindenkivel jóban vagyunk, ugyanis szeretnénk, ha nagyobb összetartás lenne a hip-hop műfajban dolgozó zenészek között - mondta Baranyai „Eckü” Dániel. - Voltak időszakok, amikor mi sem hittünk eléggé abban, hogy ez a műfaj tényleg menni fog. Aztán az egyik zenecsatorna felkért bennünket, hogy a siófoki szabadtéri bulijukra rappeljünk el egy Ákos-dalt. Az Ikonra esett a választásunk, mely azóta is a közönség egyik kedvence. Az együttes körül mindig forr a levegő, minden fellépésen történik valami poénos sztori, ezek közül szívesen emlékeznek egy különös igazoltatásra.

- A szarvasi fellépésünk előtt az utcán öltöztünk át - mosolygott Brash. - Ott álltunk pucéran, amikor hirtelen egy rendőrautó lassított le mellettünk, a sofőr kipattant és büntetés helyett aláírást kért a noteszébe.

A Hősök együttes tíz év elteltével is nyitott az újdonságokra, ezt bizonyítja, hogy most két nagykanizsai ismerősükkel, Csöndör „Diaz” Lászlóval és Böcskei „Docta” Lászlóval dolgoznak együtt. - A Rhyme Project időszakából ismerjük egymást, azóta állandó a kapcsolatunk, de most közös zenei anyaggal is jelentkezünk - így Diaz. - A rapzene örök kapocs közöttünk, tehát a közös munka is feltölt bennünket energiával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!