Borászat

2014.06.09. 08:05

Veszély a szőlőben

Zalaegerszeg – A héten a szakhatóság arra figyelmeztetett, hogy hamarosan vészhelyzet alakulhat ki a zalai szőlőültetvényekben két veszélyes fertőzés, illetve az egyik terjesztője miatt.

Hajdu Péter

Szabó Béla, a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója arra hívta fel figyelmünket, hogy a szőlő karanténbetegségének számító aranyszínű sárgaság fitoplazma, noha tavaly megtették ellene a szükséges intézkedéseket, idén is megjelenhet, és rossz esetben terjedhet. Erre a veszélyre a fertőzést továbbvivő amerikai szőlőkabóca idei kikelése, s a közelmúltban megtalált lárvái figyelmeztetnek.

– Ahol a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmás betegséget tavaly megtaláltuk, Lenti, Tornyiszentmiklós, Csörnyeföld térségében, a betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca kelése már megindult. A múlt héten találtunk frissen kelt, úgynevezett egyes fokozatú lárvákat. Ahogy a lárvák kikeltek a tojásból, még öt fejlődési fokozaton mennek keresztül, és a szakirodalom szerint a harmadik lárvaalaktól kezdve válnak veszélyessé a betegség terjesztése szempontjából – mondja az igazgató.

- Ez azt jelenti, hogy körülbelül két héten belül el kell kezdeni az amerikai szőlőkabóca elleni rovarölőszeres permetezést, amit két-három alkalommal meg kell ismételni - mondja az igazgató.

A Csácsi-hegyen Schmidt Viktor nagy gondot fordít a növényvédelemre, eddig a peronoszpórára összpontosított (Fotó: Pezzetta Umberto)

Emlékeztetett, tavaly a térségben az aranyszínű sárgaság fitoplazmás betegség megjelenése miatt, ami az országban elsőként Zala megyében jelent meg, és nem áll rendelkezésre ellene hatékony növényvédőszer, hatósági intézkedéseket kellett bevezetni. Ezek során tavaly több mint 200 hektár területű szőlőültetvény átvizsgálása 46 termelőnél 283 fertőzött szőlőtőkét találtak, amelyeket kivágattak és megsemmisítettek. A betegséget terjesztő kabócák gyérítése érdekében pedig szeptemberben állami költségen rovarölő szerrel permeteztettek.

Érdeklődésünkre az igazgató elmondta, a kabóca a szőlőlevelet szívogatja, és ha egy az említett karanténbetegséggel fertőzött növényen teszi ezt, onnan átviszi a betegséget másik tőkékre. Ebben rejlik a veszélye. Ezt a képességét a rovar a kikelésétől számított néhány hét alatt éri el, amire feltöltődik a szervezete a fertőző anyagokkal. Ez az időintervallum áll rendelkezésre a megelőzésre, azaz a rovarölőszeres védekezésre.

- A permetezésre egy piretroid típusú, béta ciflutrin hatóanyagú gyorshatású rovarölőszer is rendelkezésre áll, de az nem szívódik fel, - csak azt a kabócát pusztítja, amit elér -, és nincs tartamhatása. A másik készítmény pedig tiometoxam tartalmú, ami felszívódó, hosszabb tartamhatású. Mindkét szer veszélyes a méhekre, azért a szőlővirágzás időszakában nem szabad használni, majd csak azt követően - figyelmeztetett Szabó Béla.

Az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegséggel fertőzött, tavaly megtalált tőkéket tavaly megsemmisítettük, de arra számítunk, hogy az idei évben újabb fertőzések válnak láthatóvá. A tünetek majd csak július közepén, július végén válnak láthatóvá.

Szabó Béla: A következő egy-másfél hónap a szőlő növényvédelmének legfontosabb időszaka

-A növényvédelmi felderítéseink során már találkoztunk a szőlőperonoszpóra fertőzés első tüneteivel. Több helyen megjelentek a levélen a jellegzetes olajfoltok, illetve a fonákon már spórakiverődést is felfedeztünk. Megtörtént az elsődleges fertőzés, és a jelenlegi meleg, párás időben könnyen járványos fertőzés alakulhat ki. Egyelőre nincs járvány, meg kell előzni - hangsúlyozta az igazgató.

Hozzátette, a szőlő intenzív védekezési időszakába léptünk, egy, másfél hónapon keresztül kell jól megvédeni a növényt, hogy utána nyugodtabban várhassák a gazdálkodók a termés érését. Ez alatt az időszak alatt a szaküzletekben kapható felszívódó gombaölőszerek használatát javasolta. Ugyancsak felhívta a figyelmet a szőlőmolyok elleni védekezésre. Ezek első nemzedékének a rajzása a vége felé jár, majd a kabócák elleni rovarölőszeres permetezés lesz a moly elleni védekezés második része.

A zalaegerszegi Csácsi-hegyen Schmidt Viktor és felesége éppen befejezték a szőlőkapálást. A 480 négyszögöles terület bőven ad munkát, a szőlőjük átlagosan megtermi az ötszáz liter körüli bort. Szerencsére ezen a vidéken még nem találtak szőlőkabócát, viszont mint a házigazda elmondta, a lemosó permetezés után már négyszer permetezett a gombabetegségek ellen.

- Reggelente nagy a pára, meleg is van, muszáj permetezni. Néhány kis foltban már megjelent a peronoszpóra, de elvétve találni. Végig felszívódó szereket használtam, elsősorban a peronoszpóra ellen. Ezt követően pedig a lisztharmatra is figyelmet kell fordítani - mondta többek között Schmidt Viktor, a szőlőtőkéket vizsgálgatva.

Gyönyörű, egészséges az ültetvény. Muszáj is tartani a színvonalat, a helyi borversenyeken borai rendszerint aranyérmesek, idén tavasszal pedig a 2013-as olaszrizlingje lett Csács bora.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!