Biokertészet

2014.02.24. 15:11

Eső ellen tiltakozó giliszta, mestertakács

Az eső elállt, merészkedjünk ki a szabadba! De nézd csak! Az úton földigiliszták demonstrálnak a sok csapadék ellen.

Fincza Zsuzsa

Nem kéne ezeknek még téli álmot aludni? Autók is járnak erre, még kivasalják őket. Legszívesebben hazavezetném az egész kompániát, a biokertbe örömmel látott napszámosok, ők a segédkertészeim, egyméteres mélységig felássák a kertet, egyik végükön tömik magukba a földet, a másikon magas koncentrációjú tápanyagsűrítménnyel trágyázzák a talajt. Tavasszal sokan panaszkodnak rájuk, hogy lehuzigálják a palántákat. Csak azért teszik, mert sovány a föld, nincs benne elég tápanyag a számukra. Szórjunk fűnyesedéket a talajra, esetleg kicsit kapáljuk is bele a földbe. Állandó áskálódásukkal levegőztetik a földet, s járataikon át az esővíz is könnyebben jut a talajba. Valószínűleg már minden gilisztajárat csurig van vízzel, nem csoda, ha a felszínre menekültek szegények.

Gyanakszom, az eső verte ki búvóhelyéről a szőlőlugas telepesei közül az egyik hajadon darázspókot is. Jókora teremtések, annyi szent! Főleg az asszonyság, aki áldott jó anya, már szerelmeskedés közben elkezdi felfalni hitvesét, ezzel fogantatáskor is elegendő táplálékot biztosít utódai számára. Amúgy az urát sem kell félteni, ő meg direkt benntöri feleségében a pénisze végét, mintegy természetes dugót hagyva, nehogy a csapodár természetű neje más fiúpókkal folytassa a hancúrozást, ha őt már elfalta az útból. A pókférfiaknak van egy tartalék ivarszervük, de a másodikat ritkán tudják használni: alig 30 százalékuk éli túl az első nászt.

A darázspók is hasznos tagja a biokertnek. Fotó: Fincza Zsuzsa

Amúgy csinos jószágok, tényleg a darázsra hasonlítanak, pedig keresztes pókok. Csoportosan élnek, ami pókoknál ritka dolog, vagyis ha a kertünkben találunk egy darázspókot, egész kolóniára számíthatunk. Nem háborgatom őket, hiszen a pókok a legsikeresebb, leghatékonyabb kártevőpusztítók, többek között legyekkel, bogarakkal, hernyókkal, lepkékkel és poloskákkal táplálkoznak. Ritkán szövik hálójukat az ember útjába, s az átlagnál is remekebb takácsmesterek, a hagyományos fonalak közé helyenként hosszanti cikk-cakk mintákat variálnak, itt sűrűbb is a fonat – a tudósok kiagyalták, hogy az messziről a rovarok szemével nézve vonzó, érett kalásznak látszik és így belerepülnek.

Előfordulhat, hogy a pók megharapja az embert, de Magyarországon csak kétfajta pók okozhat kellemetlenséget – méhcsípésnek megfelelő duzzanatot és fájdalmat – a dajkapók és a víziópók néven ismert búvárpók. A pókharapásra egyébként a paradicsompakolás a legjobb medicina.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!