Biokertészet

2013.10.07. 20:47

Biokertészet hókuszpókusz nélkül - Kapordoki teljes fegyverzetben

Megfogadtam, hát nem szidom az időjárást. Ellopta a fél tavaszt, odakozmálta a nyarat, s már október elején végigcsördített december kezéből kikapott fagyos ostorával gyámoltalan kiskertünkön, de sebaj!

Fincza Zsuzsa

Amit lehetett, bementettünk az orra elől, ugyan még megnőtt volna pár kiló paprika, a zöldbabból is futotta volna egy-két főzelékre, a paradicsom is élhetett volna egy-két hetet, sőt, az uborka is idő előtt dobta be a törülközőt, de oda se neki! A lényeg: a kapor megúszta a hirtelen halált. Ha abban kár esik, hát leszedem a felelős szentekről a keresztvizet! Bár a beérlelt és elhullajtott idei magból kelt zöldség ősz derekán a másodszezonját éli, biztos, ami biztos, magam is vetettem egy ágyással, babusgattam, öntözgettem, okkal venném zokon, ha a kora fagy megbecstelenítené.

A kapor virága is ehető, dúskál illóolajban

Édesapám nem volt káromkodós ember, ha nagy ritkán kijött a sodrából, ő a kaporszakállú szenteket szokta volt emlegetni, erről jutott eszembe, hogy ha férfi lennék, hát az én a szakállam is kaporból lenne - amilyen elképesztő mennyiséget képes vagyok felfalni zöldségként e gyógy- és fűszernövényből. Igaz, közben nem mondogatom, s tán eszembe sem jut, hogy ezzel milyen jót teszek az egészségemnek, egyszerűen csak szeretem , és nem bírok ellenállni neki. Valószínűleg a tudat alattim jobban fungál, mint ahogy az eszem kereke forog, s azért társít kellemes érzéseket a szervezet számára hasznos étkekhez, hogy minél többet kebelezzek be belőle.

Igaza is van, a kapor gyógyereje vetekedik a fokhagymáéval, baktériumölő fegyverzetével képes megakadályozni a kórokozók elszaporodását az emésztőrendszerben. A gyomorerősítő hatása mindenki előtt ismert, és sokan kihasználják vizeletturbózó képességét is. A népgyógyászat ősidők óta több nyavalya ellen sikerrel alkalmazza, s újabban a természetgyógyászok is kihasználják áldott képességeit. Az egyik ilyen ajnározott szerük a kaportabletta: pirulává préselik az összeaprított gyógynövényt, s jó pénzért árulják. Egyszerűbb és persze olcsóbb, ha a saját kezűleg szedett friss kaprot mi magunk felaprítjuk, és belekeverünk belőle egy kiskanálnyit a reggeli aludttejünkbe, joghurtunkba. A kapor ételízesítő fűszernövényként sem feledkezik meg a doktori esküjéről, csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet, segít az emésztési gondjainkon, megszünteti a puffadást, és a méltatlan szélgörcsöket. Hallották, hogy a kapormagból főzött tea használ a másnaposság ellen? Cukor nélküli változata állítólag véget vet a legmakacsabb csuklásnak is - lehet, hogy ijedtében reagál rá így az emberi szervezet? A szájszagot okozó baktériumokat is örökre száműzni lehet a kapor magjának vagy szárának rágcsálással. Szóval a kapor roppant gazdaságos növény, a gyökerén kívül minden porcikáját meg lehet enni. A levelei majdnem kipukkannak a sok C-vitamintól, még szerencsére, hogy azért jut hely az A-, az E- és az összes B-vitamin fajzatnak, az értékes ásványi anyagoknak, a vasnak, a kalciumnak, a réznek, a magnéziumnak, a káliumnak és a cinknek. Igazi kincse persze az illóolaja, aminek több összetevője is tumor ellenes és antioxidáns hatású.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!