Biokertészet

2013.05.06. 14:05

Biokertészet - Gobbi sóskája

Találtam a bolhapiacon egy 1957-es kiadású szakácskönyvet, amiben nagy örömömre híres emberekkel készült étvágygerjesztő riportok is olvashatók.

Fincza Zsuzsa

Tudják mit kotyvasztott Karinthy Ferenc éjfél után a speizban? S mit főzött világbajnok színvonalon Örkény István? S azt, hogy miért rajongott Gobbi Hilda? Nos, a nagy színészlegenda az ehető világból a sóskát szerette a legeslegjobban.  Levesnek, mártásnak, szörpnek, akármilyen formában.

Ha sóskám van és semmi másom, még kenyerem se, akkor sincs baj, elélek én a sóskán is. Amikor egyéb kedvenc ételéről kérdezték, rávágta: Csak maga a sóska. Valami hússal, tojással, bundáskenyérrel? Csak úgy üresen.

Szó, ami szó, e finoman savanykás ízű zöldség az ember egészségének megbízható támja,  főleg a mezei sóska, a koratavasz legelső vitaminbombája jeleskedik e téren - immunerősítő hatásával valósággal felpezsdíti a hosszú télbe belepunnyadt szervezetünket. A népi gyógyászok manapság is ebből készítik vértisztító tinktúrájukat, és ezt javallják vizelethajtó- és nyákoldó házi csodaszerként. A sóskának könnyen termeszthető kerti változata is ismert, a mezei rokonhoz hasonló bőséges ásványi só, foszfor és vas készlettel. A világhírnévre azonban buja C-vitamin készletével tett szert  anno sóskával gyógyították a skorbutban szenvedő és a lázas betegeket. Szóval egy rossz szóval sem illethetjük Gobbi Hilda étkezési szokásait, de mi azért ne vigyük túlzásba a sóskaevészetet, mert a sóskasavként is ismert oxálsav  ami kis mennyiségben étvágygerjesztő és emésztést serkentő gyógyszer  túlzott mértékben vesekő és húgyhólyagkő képző méreggé válhat. Igaz, nem találtam olyan adatot, hogy a színésznő ilyen betegségekben szenvedett volna.

Sóska. Fotó: Fincza Zsuzsa

A sóska jól fagyasztható, így télen sem kell nélkülöznünk, bár Gobbi Hilda a dunsztosüvegben eltett sóskára esküdött . (Hol volt akkor még a mélyfagyasztós fridzsider?!)  Az ősi módszerrel sincs sok fakszni, a megmosott és ha szükséges több részletben már megfonnyasztott sóskalevelet még öt percig forraljuk, majd a saját maga engedte levével együtt azonnal forró üvegekbe rakjuk, lezárjuk, száraz dunsztba tesszük és hagyjuk ott kihűlni. Semmiféle tartósítószerre nincs szükség, a sóska saját savasságával tartósítja önmagát.

Jó kis sóskafőzelék Gobbi módra: az apróra vágott sóskát megfonnyasszuk, felesben tejföllel és tejszínnel behabarjuk, sózzuk, kicsit cukrozzuk és készre főzzük. Ezúttal legyen hozzá Örkényféle krumplipüré: a sós vízben megfőzött burgonyát krumplinyomóval kis vajjal gazdagított lobogva forró tejbe nyomjuk majd az egészet habverővel felverjük.

Amúgy Karinthy barackkompótból készítette éjszakai csemegéjét. Amikor az egész család aludt, s ő a nagy írásban megéhezett, megbontott egy üveg kompótot, beleöntött fél deci jó erős barackpálinkát, aztán először a gyümölcsöt eszegette meg, majd a levét itta ki.

Csak úgy, natúr, a dunsztosüvegből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!