Biokertészet

2011.12.19. 10:04

Mókushozta mogyoróból ünnepi bokréta és valódi vitaminbomba

Régen volt már vadvirág az otthonunkban, az a pár szál pipitér és gyermekláncfű, ami az ajándék napsütésben bátorkodott kidugni sziromfejét a fonnyadt téli fű közül, rövidke szára miatt alkalmatlan a bokréta létre. De ni csak! A csupasz vesszőkre vetkőzött mogyoróbokron a néhány ottfelejtett termés mellett barkák sora díszlik!

Fincza Zsuzsa

Persze közel sem olyan mutatósak, mint a tavasz bársony pihéjű, fűzfán termett „cicamacája”, de mégiscsak virág, pontosabban bimbó, ami az ágakon csoportokba verődve augusztus óta várja, hogy múljon a tél, és még a tavasz előtt könnyfakasztó pollenfelhővel árassza el a környezetét. E takarólevelek nélküli hímvirágok csupán 4-8, a tövüknél összeforrt pikkelylevéllel védett porzóból állnak. A jóval szerényebb külsejű nővirágok is a közelükben gubbasztanak, mit sem törődve azzal, mikor vannak udvarló kedvükben a fiúk, egészen máskor bontanak szirmot, ezért aztán a kertész, ha mogyorót akar szüretelni, több és többfajta mogyorócserjét ültet, hogy legyen esélye a termékenységi időpontok egybeesésére.

Az első mogyoróbokrunkat egy mókustól kaphattuk ajándékba, bizonyára a téli elemózsia gyűjtögetése közepette pottyantotta telkünkre a tojásdad alakú, ízletes termést rejtő makkot, amiből tavasszal hipp-hopp új növény sarjadt, s alig múlt két-három esztendő, terebélyes cserjévé iperedett. A társakat már magunk szereztük be, így sikerült az ünnepi krémes sütemények alapanyagából önellátásra berendezkedni. Igaz, a levágott barka nem vesz majd részt a jövő évi mogyorónemzésben, viszont a karácsonyi dekorációban jól mutat.


Azt hinné az ember, hogy az olajban dúskáló mogyoró nem tesz jót az egészségünknek, ám nem így van, hiszen jobbára telítetlen zsírsavakból áll, s ezek ugyebár nem növelik a koleszterinszintet, nem károsítják az érfalakat, sőt, csökkentik a szívbetegségek kockázatát. Tehát ne tartsa magát senki vissza a mogyorókrémes karácsonyi torta készítésétől! Mintegy prémiumként, gazdag növényi rostban, bővelkedik C-, B1-, B2- és E-vitaminban, sok káliumot, kalciumot és elképesztően nagy mennyiségű rezet tartalmaz. Ez utóbbi ásványi anyag elengedhetetlen a növekedéshez és a fejlődéshez, nem nélkülözhetik a vérsejtek, a szív és az izmok, a csontok, az agy. Írásban adhatjuk hát: a mogyorótorta egy valódi vitaminbomba. 

A mogyoró termésének áldásos hatásait csak a lombozat gyógyító ereje múlja felül, a levél ugyanis többek között cseranyagot, flavonoidokat, triterpéneket, szterineket és illóolajokat tartalmaz, aminek köszönhetően az egyik legkiválóbb izzasztó és vizelethajtó növénynek számít. A népi gyógyászat főzetét aranyeres panaszokra ülőfürdőként javallja, de visszércsomók kezelésére is mogyorólevélből készít borogatást. Alkalmazzák toroköblítőként, teaként bélhurut ellen is bevetik. A gyógynövények könyvében is szerepel, egy 1966-os kiadványban olvasom, hogy a második világháború idején sok száz tonna mogyorólevelet szállítottunk külföldre tea és dohánypótló gyanánt. Fájából kiváló szerszámnyél készül, a vékonyabb mogyoróvesszők pedig – valamikor hajdanán - gyermeknevelő náspángoló segédeszközként váltak népszerűvé. 



Biokertészet hókuszpókusz nélkül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!