Belföld

2010.02.12. 03:29

Kérdésözön az adóbevallásról - válaszoltak az APEH munkatársai

Közeledik az adóbevallás ideje, s csak úgy égtek a telefonvonalak szerkesztőségünkben a napokban, amikor az Olvasó kérdez sorozatunkban a bevallással kapcsolatos adóügyekről lehetett érdeklődni az APEH munkatársaitól. A kérdésekből, válaszokból adunk ízelítőt.

Hajdu Péter

- Munkát vállaltam 2009. január 1-jétől június 30-ig. Az adóalapom kiszámításához csak a hathavi nyugdíjam összegét kell hozzáadni?- érdeklődött egy nyugdíjas pedagógus.
- A magánszemély által 2007. január 1-jét követően megszerzett nyugdíj összege a törvény szerint adóterhet nem viselő járandóságként az összevont adóalap részét képezi. Ugyanakkor az adótábla szerint ezen jövedelemre külön kiszámított adó az összevont adóalap után számított adóból levonható. Az összevont adóalapba a teljes adóévi bevétel összege tartozik, így az egész évben megszerzett nyugdíj és a munkabér összege is - hangzott a válasz.
- A takarékszövetkezetben elhelyezett, névre szóló takarékszelvény után járó kamat után kell adót fizetnem?
- A takarékbetét alapján jóváírt kamat utáni 20 százalékos mértékű adót a kamatjövedelmet juttató takarékszövetkezet állapítja meg, vonja le, fizeti meg és vallja be, így azzal nincsen teendője, és az esetleges bevallásában sem kell feltüntetnie.
- Hogyan alakul az evás egyéni vállalkozó ehós fizetési és bevallási kötelezettsége január 1-jétől? Eddig tételes eho fizetés volt.
- Ez évtől megszűnik a tételes egészségügyi hozzájárulás, így ezen kötelezettség is megszűnt. Az egyéni vállalkozó egyszerűsített vállalkozói adózás alá tartozó bevételeit a jövőben sem terheli százalékos egészségügyi hozzájárulás sem, így ezzel kapcsolatos bevallási kötelezettsége sem áll fenn.
- 2009-ben töltöttem be a 60. életévemet, a korhatár elérése miatt a biztosító a Cséb-extra balesetbiztosításomat visszavásárolta. Kell az így kapott összeg után adózni?
- Adómentes 2009-ben a biztosító szolgáltatása, kivéve a 10 évnél rövidebb lejáratú életbiztosítás és a három évnél rövidebb lejáratú nyugdíjbiztosítás egy összegű szolgáltatása címén kifizetett összegből a kamatnak minősülő részt, valamint azon biztosítási szolgáltatás értékét, amely esetében az arra jogosító biztosítási díjat a magánszemély költségként elszámolta.
- 2009. június 30-án megszüntettem az önkéntes nyugdíjpénztári tagságomat, kell-e adózni az átutalt pénz után?
- Ha nem nyugdíjszolgáltatás címén történt a kifizetés, akkor kell adóznia. Ha nem nyugdíjszolgáltatást kapott, adómentesen csak a számláján nyilvántartott hozam fizethető ki. Az önkéntes nyugdíjpénztárnak a kifizetéskor az adókötelesen kifizetett rész után adóelőleget kellett levonnia, és erről igazolást is kellett adni. Az igazolás alapján a kifizetés negyedévét követő hó 12-ig önnek 11 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást kellett volna fizetnie. Az önkéntes nyugdíjpénztár igazolása alapján szja-bevallásában is szerepeltetnie kell mind a kifizetett adóköteles részt mint egyéb jövedelmet, mind az eho-fizetési kötelezettséget - válaszolt az adóhivatal munkatársa.
- A fizetővendéglátás területén a falusi turizmus adómentessége milyen mértékben változott, hogyan lehet elszámolni, és milyen mértékű szja-t kell fizetni, ha a kiadó csak alkalomszerűen, néha adja ki falusi házát?
- A falusi turizmus 2010-től adóköteles lett. A bevételek és a költségek különbözeteként számított jövedelem az összevont adóalap részeként az adótábla szerint adózik. Módja van arra is, hogy ehelyett a tételes átalányadózást válassza. Ennek összege évi 32 ezer forint szja szobánként, amit még 20 százalékos egészségügyi hozzájárulás is terhel. A tételes átalányadózást az szja-bevallásban lehet választani, ehhez tehát mindenképpen adóbevallást kell adni a 2009-es évről. A bevallás benyújtásának határideje magánszemélyek esetén május 20., a bejelentés a bevallás 129. sorában tehető meg.
- A munkanélküli támogatásom lejárt tavaly március 6-án. Utána én fizettem 4500 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami az idén 4950 forintra emelkedett. Ezzel a befizetéssel ez az időszak beszámítódik az én szolgálati éveimbe, ami alapján nyugdíjat kapok?
- Az ön által fizetett egészségügyi szolgáltatási járulék csupán az egészségbiztosítás természetbeni ellátásaira jogosítja, a szolgálati idejébe ez nem számít bele. Szolgálati idő szerzése céljából megállapodást köthet a nyugdíjbiztosítóval.
- Ha Szlovéniában találnék munkát, akkor is kell fizetnem az egészségügyi szolgáltatási járulékot? Ha az Európai Unión belül vállalok munkát, kell fizetnem? - a külföldi munkavállalásról egyébként nem ez volt az egyetlen kérdés.
- Ha az EU-n belül alkalmazotti jogviszonyt létesít és biztosítottá válik, az alapján Magyarországon is jogosult lesz az egészségbiztosítás természetbeni ellátásaira, de az egészségbiztosító felé bejelentési kötelezettsége van, továbbá az APEH-nél az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettségének megszűnését 15 napon belül a 10T1011. számú nyomtatványon be kell jelentenie.
- Jelenleg egy cégnél dolgozom főállásban, de kerestem pénzt hírlapkihordással is. Az ebből származó bevételemet a bevallás hányadik sorában és melyik oszlopában kell feltüntetni?
- Attól függően, hogy a kereső tevékenységet milyen jogviszonyban folytatta, kell a bevallását kitöltenie. Bérjövedelem bevallására az 1-es sor d oszlopa, önálló tevékenységből, például megbízási jogviszonyból származó jövedelem bevallására a 9. sor b, c, d oszlopa szolgál. Segítséget jelenthet a bevallás kitöltéséhez a kifizető által kiállított jövedelemigazolás, amelynek sorai összhangban kell legyenek az szja-bevallás soraival.
- A tavalyi bevallásomat javították, melynek következtében 5000 forintot fizetnem kellett. Júliusban arról értesítettek, hogy 5000 forint túlfizetésem van, amit nem vettem fel. Az idei bevallásban visszakérhetem ezt az összeget?
- A 0953-as szja-bevallásban kizárólag a bevallott kötelezettségekkel kapcsolatos esetleges túlfizetésekről rendelkezhet. Amennyiben adófolyószámláján valós túlfizetés mutatkozik - ennek egyeztetése érdekében célszerű ügyfélszolgálatunkat felkeresnie -, az 1017-es számú átvezetési és kiutalási kérelem benyújtásával kérheti vissza.
A válaszok elhangzása után másodpercek teltek csupán el, s azonnal szólt tovább a telefon.
- A munkáltatóm az adómentes határig ad útiköltségtérítést. Ezt fel kell tüntetni az adóbevallásban?
- Ha ön a munkáltatója által kiküldetési rendelvény alapján elszámolt hivatali, üzleti utazásra kapott költségtérítést, melynek mértéke a törvény szerinti mértéket nem haladja meg, azt nem kell jövedelemként számításba vennie. Ha a saját személygépkocsi használatára kiküldetési rendelvény mellőzésével kapott költségtérítést, azt fel kell tüntetnie adóbevallásában.
- Nem a munkáltatóm fizeti az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjamat, hanem magam, az adózott jövedelmemből. Ha a nyugdíjkorhatár elérése előtt felveszem a befizetett pénzt, kell utána valamit fizetni?
- Amennyiben nem nyugdíjszolgáltatás címén történik kifizetés, az adótábla szerinti (17 vagy 32 százalék) szja-t, és 27 százalék egészségügyi hozzájárulást kell az adóköteles rész után fizetnie, ha 2010-ben kiveszi a befizetett pénzt. Adómentesen csupán a számláján nyilvántartott hozam fizethető ki, valamint a kötelező várakozási időszak (10 év) leteltét követő tizedik évet követően kifizetett bevételt nem kell a jövedelem megállapításánál figyelembe venni.
- Egyéni vállalkozóként 2009-ben negyedévente elküldtem a cégautó adóról a 0901 nyomtatványt. Éves bevallást kell készíteni?
- Az egyéni vállalkozónak az államháztartással szembeni egyes adókötelezettségeiről szóló 0901-es bevallását 2010. február 25-ig be kell nyújtania, akkor is, ha cégautó kötelezettségeiről negyedévente teljesített bevallásaiban számot adott.
- Jól értem, hogy a kiegészítő tevékenységet folytató evás egyéni vállalkozó év végén egy összegben fizetheti az egészségügyi szolgáltatási járulékot és az evaalap 10 százaléka utáni nyugdíjjárulékot?
- Igen, a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó a Tbj. 19. (4) bekezdése szerinti egészségügyi szolgáltatási járulékot és az evaalap 10 százaléka után megállapított nyugdíjjárulékot évente, az adóévet követő hónap 12. napjáig fizeti meg, és az éves eva-bevallásában vallja be.
- Biztosított mezőgazdasági őstermelő vagyok, és nemleges bevallási nyilatkozatot teszek. A kitöltési útmutató alapján nem kell egészségügyi házzájárulást fizetnem. Lehetséges ez?
- Az a tételes költségelszámolást választó kistermelő élhet a nyilatkozattételi jogával, akinek árbevétele 4 millió forint alatt van. Ebben az esetben az egészségügyi hozzájárulás a bevétel 5 százalékának 15 százaléka. A százalékos eho alapja csökkenthető az év során fizetett járulékok alapjával. Ha a 0958 bevallásokon bevallott járulékalapja magasabb, mint a 2009. évi árbevétel 5 százaléka, akkor valóban nem kell egészségügyi hozzájárulást vallani és fizetni.
- Háztartással kapcsolatos szolgáltatás kedvezményére vagyok jogosult egy 2009-es lakásfelújítás alapján, ami még áthúzódik 2010-re is. Igénybe vehető a kedvezmény az idei számlák alapján a 2010-es adóbevallásban is?
- Sajnos nem. A törvényváltozás átmeneti szabályt nem tartalmaz ennek a kedvezménynek a megszüntetésével kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy a 2009. évi számlák alapján elszámolhatja a kedvezményt az adóbevallásában, de a 2010-ben számlázott tételeket már nem.
A rendelkezésre álló két óra alatt több mint harmincan érdeklődtek telefonon, és legalább ennyien mondták el kérdéseiket az előző napokban.


Rendkívül sokan érdeklődtek az iránt, hogyan kell az adóhivataltól az egyszerűsített adóbevallást kérni? Mint az adóhatóság munkatársai elmagyarázták, ehhez az adócsomagban található 0953 NY jelű nyilatkozatot vissza kell küldeni az APEH-hoz, legkésőbb február 15-ig. Ezt követően a hivatal egy ajánlatot küld a birtokában levő adatok alapján legkésőbb április 30-ig, a nyilatkozaton megjelölt címre és módon (postán vagy elektronikusan). Az ajánlat adatait össze kell hasonlítani az adózó birtokában levő igazolásokkal, majd azt követően május 20-ig aláírva vissza kell juttatni az ajánlatot az adóhivatalhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!