Belföld

2011.02.11. 15:36

EU-elnökség - közös gondokkal küzdenek a tagállamok

Sikeresnek és nagyon hasznosnak nevezte Hörcsik Richárd, a magyar parlament európai ügyek bizottságának fideszes elnöke az EU-országok társbizottságaival tartott kétnapos budapesti COSAC-találkozót. Kövér László házelnök európai parlamenti politikusokkal folytatott megbeszélései után azt hangsúlyozta, hogy Magyarország hasonló gondokkal küzd, mint a többi tagállam.

MTI

Hörcsik Richárd az EU nemzeti parlamentjei európai ügyek bizottságainak találkozóját értékelő pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a "vitákkal tarkított" tanácskozáson minden delegáció szembesülhetett számára új kérdésekkel.
   
Minden résztvevő gratulált Martonyi János külügyminiszternek az elnökség programjához. Úgy vélték, a program kiváló, valóban lényeges kérdéseket vet fel - közölte a parlament európai ügyek bizottságának elnöke.
  
 Hangsúlyozta, a COSAC-találkozók hídszerepet töltenek be a parlamenti képviselők, az európai polgárok és az uniós intézmények között. Az értekezleten igyekeznek hozzájárulni ahhoz, hogy az Európai Bizottság (amelynek delegációja ugyancsak jelen volt az ülésen) olyan témákkal foglalkozzon, amelyek nem idegenek a polgároktól. Nem "tankönyvekre" van szükség, hanem olyan cselekedetekre, amelyek megoldják Európa problémáit - tette hozzá.
   
Kérdésre válaszolva Hörcsik Richárd azt mondta: a médiatörvény kérdése már "lecseng", hiszen fontosabb gondokkal kell foglalkozni. Az ügy "jogi útra terelődött", és remélhetőleg hamarosan nyugvópontra jut. Kiemelte, ahogyan azt korábban megígérték, "a magyar parlament módosítani fogja az Európai Unió bizottsága intenciói alapján a médiatörvényt".
   
A COSAC-konferencia alkalmából Kövér László házelnök tárgyalt Miguel Angel Martínez Martínezzel, az Európai Parlament (EP) alelnökével és Carlo Casinivel, az EP alkotmányügyi bizottságának elnökével, akik egyúttal a COSAC EP-delegációját is vezették.
   
A megbeszélést követő sajtótájékoztatón a házelnök hangsúlyozta, Magyarország hasonló gondokkal küzd, mint a többi tagállam, illetve maga az unió, ezért az érdekeik is egybeesnek. Ilyen problémaként említette egyebek mellett a közös energiapolitika kialakítását, a demográfiai kihívásokat, valamint a Nyugat-Balkán integrációját és az észak-afrikai "nyugtalanító fejleményeket".
   
Miguel Angel Martínez Martínez nagyon pozitívnak és érdekesnek nevezte a COSAC-tanácskozást, és ő is azt hangsúlyozta, hogy "meglehetősen nagy az egybeesés" a magyar elnökség és az Európai Parlament legfontosabb céljai között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!