Belföld

2009.11.11. 16:13

Bajnai spórolós karácsonyt hirdet

Kevesebb ajándék, kisebb karácsonyi buli, üdvözlet e-mailban - erre szólítja fel Bajnai Gordon az államigazgatási szervezeteket.

zaol.hu

Szollár Domokos kormányszóvivő a szerdai tájékoztatón elmondta: a miniszterelnök úgy tartja helyesnek, ha a közigazgatás nagyon visszafogottan ünnepli meg a karácsonyt.

Bajnai Gordon határozottan arra kérte a kormánytagokat, hogy a gazdasági válságra és az abból fakadó nagyon szigorú költségvetési intézkedésekre tekintettel sem a minisztériumokban, háttérintézményeikben, sem a többségi tulajdonú gazdasági társaságaiknál hivatali keretből ne ajándékozzanak karácsony vagy év vége alkalmából. Mindez vonatkozik mind a külső partnereknek szánt, mind a belső kollégákat megcélzó tervezett ajándékokra is - tette hozzá. 

Hangsúlyozta: karácsonyi üdvözlő lapokat sem lehet megrendelni,  gyártatni és küldeni, a köszöntést írják meg inkább e-mailben. 

A kormányfő Szollár Domokos tájékoztatása szerint azt is kérte, hogy az intézmények önköltségi alapon szervezzenek és tartsanak karácsonyi ünnepséget a saját épületeikben. Ennek részeként csak egy pohár alkoholt, "egy welcome drinket" lehet a hivatali költségvetésből fedezni.

Szollár Domokos kiemelte, utalványt sem lehet ajándékozni karácsonyra a minisztériumoknál vagy azok háttérintézményeinél.

Emlékeztetett arra: a kormány korábban már döntött arról, hogy idén nem lehet kifizetni jutalmat az állami vezetőknek, a miniszterek, államtitkárok nem kaphatnak céljuttatást, a vezető beosztású köztisztviselőknél pedig harmadára csökkent az adható legmagasabb jutalom összege.

Kérdésre válaszolva azt mondta, pontosan nem lehet megmondani, hogy ezzel mennyi pénzt lehet megtakarítani.

A Blikk szerdán írt arról, hogy milliókat spórol a kormány, miután Bajnai Gordon miniszterelnök azt kérte a kormánytagoktól és a különböző intézmények vezetőitől: idén ne csapjanak nagy ünneplést, vagy legalábbis közpénzt erre ne költsenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!