Belföld

2017.07.06. 18:45

Megvédjük a határokat

BUDAPEST Továbbra is cél a migráció megállítása. A jövőben a használt lakások esetében is több lehet a támogatás.

A miniszterelnök azt az elvárást fogalmazta meg a kormány tagjainak, hogy Magyarország kerüljön a világ tíz legbiztonságosabb országa közé - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 94. Kormányinfón, amelyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen. A tárcavezető idézte azt a friss felmérést, amely szerint a vizsgált 163 országból Magyarország ma a 15. a biztonságot illetően, amit nagy sikerként értékelt, hiszen ez azt jelenti, hogy Magyarország már most is a világ egyik legbiztonságosabb állama. A határvédelemről szólva a Miniszterelnökség vezetője szintén a sikeres megvalósítást emelte ki, kijelentve: csak az az európai ország lehet sikeres, amely biztonságos, a kontinens pedig csak akkor lehet biztonságos, ha képes megvédeni a határait. Ismét azt mondta, a magyar kormány szerint nem megszervezni, hanem megállítani kell a migrációt. Lázár János szerint a következő egy évben az európai határok megvédése lesz a legfontosabb feladat. A miniszter a határok védelmének megerősítése mellett szorgalmazta azt is, hogy az Európába tartó embereket már Líbiánál szűrjék meg. Ha ugyanis Afrika irányából folytatódik az ilyen ütemű bevándorlás, az érdemben fogja befolyásolni Európa biztonságát - hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy Dél-Európában már sokat romlott a biztonsági helyzet.

Kovács Zoltán kormányszóvivő és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 94. Kormányinfón Fotó: MTI

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) őszi kormányzati értékelésekor szóba kell hozni azt is, hogyan lehet növelni a támogatást használt lakások vásárlása esetében - közölte a miniszter. Lázár János tájékoztatása szerint jelenleg mintegy 300 ezer eladó használt lakás van az országban, ezek fele beköltözhető állapotban van. Jelezte azt is, hogy az elmúlt másfél évben 50 ezer új lakás épült. A tárcavezető elmondta, hogy önkormányzatok, házkezelők, építészek, mérnökök bevonásával egyeztetéseket folytatnak arról, hogy hogyan tudnának segíteni az 570 ezer panellakásban élő mintegy egymillió embernek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolt arról is: Magyarország a korábbi ciklussal szemben élen jár az uniós források felhasználásában. A 8921 milliárd forintból 6100 milliárd sorsáról már döntés született és 2700-at már ki is fizettek. Csak idén ezer milliárdos kifizetés volt, ami érdemben befolyásolja az államháztartás mérlegét - mutatott rá, megjegyezve: az ország pénzügyei rendben vannak. Azzal kapcsolatban, hogy egy kormányhatározat szerint 90 millió forintot elvesznek a szociális területtől, és azt versenysport támogatására csoportosítják át, Lázár János úgy reagált: maradvány felhasználásról, éven belüli átcsoportosításról van szó, ami technikai kérdés. A szociális ágazat nemhogy kevesebb, hanem sokkal több pénzt kap - hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!