Belföld

2017.07.31. 18:25

Körültekintően az építőanyagokkal!

VN-INFORMÁCIÓ Ha átalakításba, felújításba, építkezésbe vágunk, legfontosabb, hogy költségvetést készítsünk, amelynek legalább két elemből kell állnia: anyagköltségből és munkadíjból. Milyen arányban állnak ezek egymással, mire ügyeljünk az építőanyag-vásárláskor, miként tudunk akár több százezret is spórolni, tette fel a kérdéseket laptársunk, a Vas Népe.

Vas Népe

Az építőanyag-beszerzés korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek gyakran elképzeljük - állítják az egyik építőnyag-kereskedelmi hálózat szakértői. - Ha nem döntünk okosan, nem hogy intelligens otthonunk alapjait nem tudjuk lefektetni, de még abba a hibába is beleeshetünk, hogy a beruházást sem tudjuk megvalósítani - mutatnak rá.

Néhány egyszerű, tudatos lépéssel azonban elkerülhető a katasztrófa. Az első és egyben legfontosabb feladat a költségvetés: amelyet kizárólag meglévő anyagi kereteink mentén állítsuk össze. A teljes összeg nagyjából kétharmadával anyagköltségként számoljunk, a maradék egyharmadot pedig tartalékoljuk a kivitelezők munkadíjára. Fontos, hogy különítsünk el 5-10 százalékot az esetleges váratlan kiadásokra, amelyek még a legjobban tervezett építkezés esetén is felmerülhetnek. Ha tudjuk, hogy mekkora keretből gazdálkodhatunk, kérjünk árajánlatot több helyről mind az építőanyagokra, mind pedig a munkadíjra vonatkozóan. Fontos azonban, hogy megbízható, elvárásainknak megfelelő szakértő kereskedőt és kivitelezőt válasszunk, akikhez kérdéseinkkel is bármikor fordulhatunk.

László Albert födémezési munkálatokat végez, Fotó: Unger Tamás, archív

Törekedjünk arra, hogy egy helyről szerezzük be az építőanyagokat, így a több anyagra kiterjedő vásárláskor kapott nagymértékű kedvezmények miatt jelentős összegeket spórolhatunk meg. Az egy helyről beszerzett építőanyagok esetében szakértő segítségével tudjuk ütemezni a kiszállítást, az alapanyagok megrendelését, gyártását is. Nem kell aggódnunk amiatt, hogy nem készül el időben valami, vagy csúszik a kiszállítás, és nem kell raktárkészletből azonnal csempét vagy szanitert sem választanunk, amikor tudjuk: megfelelő ütemezéssel a nekünk jobban tetsző burkolóanyag is megérkezhet időre, ha megrendeljük. Házhoz szállítást szerencsére szinte minden kereskedő vállal, így megkímélhetjük magunkat a nehéz építőanyagok rakodásától és a bedolgozásra váró anyagok folyamatos kerülgetésétől is.

Ha egy helyen vásárolunk, úgynevezett csomagokat is vehetünk, amelyek kedvezőbb árat és nagyobb hatékonyságot garantálnak például a falazóelemek és a hozzájuk kapcsolódó szigetelések esetében. Amennyiben kedvező ár-érték arányú terméket választunk, hosszú távon is kifizetődik, okos döntések sorozatával komoly összegeket takaríthatunk meg az energiahatékony megoldások okozta rezsicsökkenéssel is.

A hálózat szakértői hangsúlyozzák: mindez természetesen csak akkor igaz, ha valóban megbízható szakemberekkel dolgozunk együtt. Előfordul, hogy a megbízó nem is tudja pontosan, milyen anyagot építenek be a munkafolyamatok egyes fázisaiban.

A tudatos, megfontolt kivitelezőválasztással, az előre megtervezett anyagrendelésekkel, kiszállításokkal új építésű ház esetében százezreket spórolhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!