Belföld

2017.03.02. 20:20

A balatoni fejlesztések egy része a közlekedést érinti

Budapest - A Balaton fejlesztési program nagy átalakításon ment keresztül, de nem tartalmilag, hanem elsősorban források oldaláról, mondta Lázár János a kormányinfón.

Osváth Sarolta

Az uniós pályázati rendszer ugyanis nem engedi meg, hogy egy térség kiemelt szerepet kapjon. Az új kormányhatározattal elindított program tartalmában bővült, és összesen 374,7 milliárd forintot biztosít a kiemelt turisztikai térség fejlesztésére 2017-2020 között - válaszolta lapunk kérdésére Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kormányinfón elhangzott, stratégiai cél, hogy olyan beruházások létesüljenek, amelyek alkalmasak több száz kilométerről, akár főszezonon kívül is vonzani a hazai és külföldi látogatókat. A Balaton az elsőként nevesített kiemelt turisztikai térség, hangsúlyozta Lázár János. Kérdésünkre, hogy megyénkben konkrétan milyen beruházások indulnak el és mikorra várható a befejezésük, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól írásban kaptunk tájékoztatást.

A téli leállás után ismét jár a balatoni komp. A tónál a közlekedés összehangolását tervezik Fotó: MTI/Varga György

E szerint a Balatonnál már az idei főszezonra 48 strand újulhat meg, amelyek minőségi szolgáltatásokkal, többgenerációs családokat kiszolgáló infrastruktúrával gazdagodnak. Jelentős fejlesztési programot valósítanak meg a kerékpáros infrastruktúrában, amely elsősorban a Balatoni Brigakört érinti. Javítják a Balaton vízminőségét is és átfogó tóvédelmi program indul a Hévízi-tó gyógyvizének védelme érdekében.

Megújul a balatoni hajóflotta és kiemelt támogatásban részesíti a kormány az e-közlekedést, mind a vízen, mind a kerékpáros közlekedésben. A cél az, hogy a Balaton Európa elektromos minta-tava legyen. A tervek szerint megvalósul a balatoni közlekedés összehangolása is.

Jelentős beruházások valósulnak meg Keszthelyen, Badacsonyban, Tihanyban, Hévízen, Balatonfüreden, Szigligeten, Csobáncon és Monoszlón. Fejlesztési forrásokhoz jutnak a lovasok, a vitorlások, a kenusok és a kerékpárosok, számíthatnak uniós pályázati pénzre a borászatok, a háztáji gazdaságok, a kézműves vállalkozások. Támogatásra számíthat a Kis-Balaton állat- és növényvilágának védelme is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!