Belföld

2016.12.07. 14:53

Továbbra is lakhelyelhagyási tilalom alatt a szexuális erőszakkal gyanúsított mentődolgozók

Budapest - Továbbra sem hagyhatják el lakhelyüket a szexuális erőszakkal gyanúsított mentődolgozók - közölte a Fővárosi Törvényszék szerdán az MTI-vel.

Jogerős végzésükben azt írták: az eddigi bizonyítékok alapján megalapozott a bűncselekmény elkövetésének gyanúja.

November 24-én a Blikk írt arról, hogy szexuális erőszak megalapozott gyanújával vettek őrizetbe két fővárosi mentődolgozót. A cikk szerint november 9-én, a Széll Kálmán tér környékén egy fiatal lány rosszullét miatt kért segítséget. A nő az őt ellátó mentőket szexuális erőszakkal vádolta meg. A rendőrség a napilap kérdésére elismerte, hogy a kérdéses napon történt feljelentés, előállítottak két férfit, akik ellen azóta már eljárás is folyik szexuális erőszak miatt.

A Fővárosi Főügyészség aznap az MTI megkeresésére azt írta: az ügyben a Fővárosi Főügyészség a bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt két gyanúsított előzetes letartóztatását indítványozta. A kényszerintézkedés tárgyában tartott ülésen a bíróság a terheltekkel szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A végzéssel szemben - az előzetes letartóztatás elrendelése érdekében - a főügyészség fellebbezést jelentett be - tették hozzá. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomoz.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek a "súlyos és példátlan" vádra reagálva azt írta: az ügyben a nyomozás lezárásáig nem nyilatkozhatnak. A belső vizsgálat lehetőségét ebben az esetben felülírja a rendőrségi nyomozás, amelyet minden eszközzel segítenek, a további munkáltatói lépéseket pedig a nyomozás eredménye határozza meg - tette hozzá.

A Fővárosi Törvényszék szerdai közleményében felidézte: a két gyanúsítottat "tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére, azonos alkalommal, egymás cselekményéről tudva, többek által elkövetett szexuális erőszak bűntettének gyanúja miatt" november 12-én vették bűnügyi őrizetbe. A Budai Központi Kerületi Bíróság november 14-én lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el ellenük.

Közleményükben azt írták: az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján a gyanúsítottak megalapozottan gyanúsíthatóak azzal, hogy egy "ittassága és bódult állapota miatt védekezésre képtelen kiskorú személlyel szemben" - kórházba szállítása közben - az ellenük felhozott bűncselekményt elkövették. Ennek megalapozott gyanúját a tanúvallomások, továbbá a rendőri jelentések támasztják alá - tették hozzá.

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék bírói tanácsa az ügyész előzetes letartóztatás elrendelésére irányuló fellebbezését megalapozatlannak találta. A másodfokú tanács szerint a megalapozott gyanú szerinti bűncselekmény jelentős tárgyi súlyára és az azért kiszabható büntetés mértékére is figyelemmel a gyanúsítottak részéről nem zárható ki a szökés, elrejtőzés veszélye. A másodfokú bíróság viszont egyetértett azzal is, hogy az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok lakhelyelhagyási tilalommal is biztosíthatóak, különös tekintettel a gyanúsítottak számára előírt rendszeres jelentkezési kötelezettségre.

Ennek nyomán a Fővárosi Törvényszék mint másodfokú bíróság helybenhagyta az elsőfokú bíróság lakhelyelhagyási tilalmat elrendelő végzését és elutasította az ügyészség előzetes letartóztatás elrendelésére irányuló indítványát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!