Belföld

2014.09.29. 19:55

Önkormányzat 2014 - Bokros Lajos: a jogállam és a demokrácia helyreállítása a legfontosabb feladat

Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) főpolgármester-jelöltje szerint ma Magyarországon a legfontosabb feladat a jogállam és a demokrácia helyreállítása.

Bokros Lajos a Budai Liberális Klub Alapítvány hétfő esti rendezvényén kijelentette: "kiszélesedett a demokratikus ellenzék koalíciója, mert megszületett az a nagyon fontos felismerés, hogy ma Magyarországon a mindent megelőző feladat a jogállam és a demokrácia helyreállítása".

Ez olyan elsöprő erejű nemzetpolitikai kérdés, amely felülír minden szakpolitikai vélemény-, érték- és programkülönbséget - mondta.

Bokros Lajos szerint, ha a demokráciát nem tudjuk helyreállítani, akkor soha nem jutunk el oda, hogy értelmesen lehessen vitázni a szakpolitikai kérdésekről.

"Ez mindent felülír. Lehet finnyáskodni, lehet szájakat húzogatni, de nagyon fontos az, hogy a demokratikus ellenzék növekedjék, és most a fővárost, később az országot is megnyerje" - fogalmazott.

Mint mondta, az önkormányzatok a demokrácia helyreállításának kiindulópontjai.

Bokros Lajos közölte, jelenleg az Együtt és a DK támogatja, a PM nem.     Az MSZP döntésére pedig még várni kell - mondta. A rendezvénnyel egy időben ülésezett az MSZP elnöksége és fővárosi párttanácsa.

Kijelentette: változatlanul a jobbközép, konzervatív, szabadságelvű, európai ihletésű és nemzeti elkötelezettségű MoMa jelöltje.

Bokros Lajos a rendezvényen úgy fogalmazott: "Falus Ferenc rendkívül tisztességes, kulturált, tartalmas és emelkedett kampányt folytatott. Ez például szolgál mindenki számára, hogy hogyan kell a demokratikus politikai kultúrát Magyarországon visszaépíteni".

Bokros Lajos beszéde után egy tévészerepelés miatt távozott, így nem találkozott a rendezvényre később érkező Horváth Csabával.

Az MSZP korábbi főpolgármester-jelöltje, II. kerületi polgármesterjelölt arról beszélt, hogy tudomásul veszik az Együtt és a DK közös döntését, és Falus Ferenc bejelentését, hogy Bokros Lajos javára visszalépett.

"A választóinkra bízzunk ennek a döntésnek az elbírálását" - jelentette ki.

Bokros Lajos egy jobboldali konzervatív, demokrata politikus. A demokratikus jelzőnél van közös pontunk, de "a jobboldalinál nyílván nincs, ezért ugyanúgy, ugyanolyan lelkesedéssel, vehemenciával nem tudjuk támogatni mint ahogy Falus Ferencet támogattuk" - mondta Horváth Csaba.

Közölte: a párt ülése még nem ért véget, amikor onnan távozott, a közösségi álláspontot akkor akarja képviselni, amikor az már hivatalossá válik.

Falus Ferenc a baloldali volt főpolgármester-jelöltje azt mondta, hogy a jelöltség elvállalásának alapvető ideája nem a fővároshoz, hanem a demokratikus változáshoz kötődik. Hozzátette: a demokratikus ellenzék összefogásáért az utóbbi években nagyon sokat tett a "színfalak mögött".

Szerinte ez volt a háttere annak, hogy a baloldali pártok úgy érezték, megbízhatnak benne, és támogatták jelöltségét.

Közölte: a kompenzációs listát előíró választási rend kényszerítette ki, hogy ne az őt támogató három párt jelöltjeként kerüljön fel a listára.

Falus Ferenc azt mondta: szerinte van lehetőség arra, hogy a fővárosban változást lehessen elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!