Belföld

2014.03.15. 21:19

Hogyan hordjuk a kokárdát?

Szép meglepetéssel kedveskedtek szombaton Magyarországnak a világ legnagyobb keresőoldalának működtetői: a forradalom jelképéből, kokárdából „rakták” össze a Google kifejezést.

Horváth-Balogh Attila

Nekünk, magyaroknak fontos jelképünk a kokárda, az pedig már kisgyermekkorunktól hagyomány, hogy az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseire ily módon is emlékezünk. A szimbólum amúgy eredetileg főúri ruhadísz volt, nemzeti színű változata először a francia forradalomban jelent meg. Franciaországból terjedt el a 18–19. században egész Európában és Amerikában. Persze mi, magyarok abban sem tudunk megegyezni, hogyan is kell viselnünk a kokárdát. Az elmúlt években elterjedt, hogy a rózsában kívül kell lennie a zöld csíknak ahhoz, hogy a lelógó szalagok valóban nemzeti színeinket mutassák. Ez azonban téves vélekedésen alapul, hiszen elődeink is úgy viselték ezt a ruhadíszt, mint manapság. Az ügy sajnálatos lenyomata annak a széthúzásnak, ami nemzetünk sajátja. Csak 1848-ban és száz évvel később, 1956-ban gondolkodott mindenki ugyanúgy. Inkább ez jusson eszünkbe, ha a kokárdánkra nézünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!