Belföld

2014.03.21. 14:20

Ami nem ismétlődhet meg

Több mint 70 éve, a világégés során sokan jeleskedtek az embertelenség művészetének ápolásában. Ez az emberiség olyan mérföldköve, amin a tisztesség és becsület elbukott.

Árvai József

Szeretném ráirányítani a figyelmet egy emberre, aki megszenvedte a lágerek poklát. Fiatal éveit tépázta, gyötörte a koncentrációs tábor embertelen körülménye, amit abban az időben a zsidó fiatalembernek gonosz lelkek kiszabtak. Amikor a pribékek ökölcsapása után szemét a világra nyitotta, homályos ködfoszlányon át nem látott mást, valahogyan túl kell élnie. És túlélte a megpróbáltatásokat, de haláláig kihatottak rá az átélt borzalmak. De ember maradt!

Alkotó, gondolkodó, hol fájdalmat, hol boldogságot érző, szépet kereső és közvetítő ember.

Vértes Miklós képzőművész, költő 1927-ben született Sátoraljaújhelyen, polgári zsidó családba. Kitanulta az órás-aranyműves mesterséget, (aminek az életét is köszönheti).

Fiatal kora óta vonzódott a művészetek, és az irodalom iránt. Szinte meg sem száradt a mesterségbeli tudását igazoló papíron a tinta, elhurcolták családjával együtt Auschwitzba.

Embertelen útépítő munka után bekerült a „saschenhauseni óráskommandóba", ahol az elrabolt órákat, ékszereket igazították helyre. Így sikerült életben maradnia, de szinte az egész családját kiirtották.

1945 őszén hazakerült, majd 1949-ben kivándorolt Izraelbe. Jó évtized után Németországban gyémántszakértői képesítést szerzett, majd feleségével együtt Düsseldorfban telepedett le. Rajzai, festményei kiállítótermek falain időztek, verseit, novelláit Kanada, az USA, Izrael, majd 1997-től Magyarország olvasóközönsége is élvezhette. Visszapillantás című verseskötetével mutatkozott be először, témája a vészkorszak.

Az Órákon múlott az élet című sikerkönyve a „saschenhauseni óráskommandó" mindennapjait dolgozta fel. A Csillaghullás című műve a boldog gyerekkort, és a holokauszt ciklust tartalmazza, valamint megtalálhatók benne képei, és a képhez kapcsolódó versei. Mert azt vallotta: a festészet és a líra mondanivalója összetartozó. A mű 2006-ban jelent meg az Ex Libris Kiadó gondozásában, és kiadásában. 2011-ben eltávozott közülünk. Emlékét idézze néhány műve, a Kiadó engedélyével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!