Belföld

2013.09.27. 14:40

Szövevényes "olajügy"

Horvátországgal hagyományosan jónak tekinthető hazánk államközi kapcsolata (elég csak arra visszaemlékezni, hogy déli szomszédunk uniós csatlakozásának fő szorgalmazói közé tartoztunk), emellett a gazdaságilag is millió szállal kötődik egymáshoz a két térség.

Horváth A. Attila

Talán túl erős is ez a kötődés bizonyos stratégiai szektorokban – legalábbis erre utal a horvát igazságszolgáltatás kardinális témájának, a Mol-INA-ügynek tegnapi fejleménye, Hernádi Zsolt Mol-elnök-vezérigazgató előzetes letartóztatásának zágrábi elrendelése. Miután a horvát ügyészség megfogalmazta a vesztegetés gyanúját, és emiatt kétszer kezdeményezte már Hernádi kihallgatását, a magyar fél viszont elutasította e kérelmeket, számítani lehetett rá, hogy a bíróság is lépni fog.

Az állítólagos korrupciós botrány másik szereplőjét, Ivo Sanader horvát exkormányfőt ugyanis már tavaly novemberben bűnösnek találta első fokon a zágrábi bíróság. A vád szerint Sanader kenőpénzt fogadott el a MOL-tól, cserébe azért, hogy a magyar vállalat az INA részvénycsomagjának megvásárlásán túl átvehesse a horvát olajcég irányítását. A Sanader-ítélet megállapította, hogy a MOL célja legitimnek tekinthető, a vesztegetés viszont bűncselekmény. Szintén az előzmények közé tartozik, hogy az ügyben itthon is indult eljárás, ám a Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozást bűncselekmény hiányában már a múlt év elején megszüntette. Elemzők szerint egyébként nem a retorzió lehet most a horvát fél elsődleges célja, hanem az, hogy visszaszerezze az INA menedzsmentjogait, amelyekről (a bírósági eljárástól függetlenül) jelenleg is zajlanak a tárgyalások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!