Belföld

2013.05.23. 09:34

OGY - Pénzbírság helyett tiszteletdíj-csökkentést javasol a mentelemi bizottság elnöke

Budapest - A parlament mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke azt javasolja, pénzbírság kiszabása helyett a tiszteletdíját csökkentsék az Országgyűlés tekintélyét sértő kifejezést használó képviselőknek.

MTI

Rubovszky György az országgyűlési törvényen változtató indítványát csütörtökön nyújtotta be a Háznak. A kormánypárti politikus a kezdeményezéséhez csak annyi indoklást fűzött, hogy rendezni kívánja "a fegyelmi jogkör gyakorlásával összefüggő intézkedések hatályosulásának egyes kérdéseit".

A parlament március végén élt először a büntetéskiszabás lehetőségével az ezt megalapozó országgyűlési törvény január 1-jei hatálybalépése óta. Akkor Kövér László házelnök javaslatára a szocialista Szanyi Tibort büntették havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, amiért egy héttel korábban, interpellációja után középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak.

Májusban összesen 235 ezer forint pénzbírságot szabott ki a parlament Karácsony Gergelyre és Szilágyi Péterre, a Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben politizáló független képviselőkre, amiért Loptok, csaltok hazudtok! feliratú táblát vittek az ülésterembe és állítottak fel a kormánypárti padsorokkal szemben a trafikpályázatok és az információszabadságról szóló törvény módosítása elleni tiltakozásul.

A trafiktörvény módosításának keddi határozathozatala után a PM két másik képviselője, Dorosz Dávid és Szabó Rebeka vitt az ülésterem közepére egy táblát, amin Itt Nemzeti Dohánymaffia működik felirat volt olvasható. Az ülést vezető Latorcai János arra hívta fel a figyelmüket, hogy magatartásuk súlyosan sérti az Országgyűlés tekintélyét, ezért szankcióval sújthatják őket.

A hatályos országgyűlési törvény szerint azokkal a képviselőkkel szemben szabható ki pénzbírság, akik az Országgyűlés tekintélyét vagy valamely személyt, illetve csoportot - így különösen nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget - kirívóan sértő kifejezést használnak.

Rubovszky György másik javaslata ötperces időkeretben tenné lehetővé a felszólalást azoknak a képviselőknek, akiknek mentelmi ügye a plenáris ülés elé kerül. Jelenleg sem a házszabály, sem az országgyűlési törvény nem rendelkezik ilyen időkeretről - az érintett képviselők így a szokásjog szerint a vitákban megszokott legfeljebb 15 perces időkeretben fejthetik álláspontjukat. A módosítás után éppúgy öt percük lenne erre, mint az ügyet ismertető bizottsági előadónak.

Ezek is érdekelhetik