Belföld

2013.05.24. 06:10

Nem fizetett adót a sertések után

Félmilliárd forint kárt okozott az államnak egy Komárom-Esztergom megyei sertéskereskedő, aki több külföldi szállítmány eladása után nem fizetett adót. A csalás nyomán Hollandiában is adóellenőrzést végeztek a hatóságok. Itthon az országos akciót a NAV közép-dunántúli pénzügyi nyomozói irányították.

NAV

Több társaság székhelyén, a cégvezetők lakásán és könyvelőirodákban egy időben jelentek meg a NAV pénzügyi nyomozói, adóellenőrei, a Bevetési Főigazgatóság járőrei és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei. A házkutatást 35 helyszínen egyszerre végezték el. Az országos akció előtt minden jel arra utalt, hogy több milliárd forint értékű sertés behozatala után a kereskedő feketén adja tovább az állatokat, vagyis nem vallja be forgalmát és így adót sem fizet.

A sertések Hollandiából érkeztek és egyenesen a veszprémi vágóhídra kerültek, bár a fiktív számlákat úgy állították ki, mintha az áru több cégen is keresztülment volna. A magyar társaságokat érintő akcióval egy időben Hollandiában is ellenőrizték az eladókat.

Annyi bizonyos, hogy ötszázmillió forint adó hiányzik az államkasszából az illegális sertéskereskedés miatt. A NAV munkatársai a kár enyhítésére lefoglalták a cégvezetők vagyonát: a 25 ingatlan és a két autó becsült értéke százmillió forint.

A pénzügyi nyomozók továbbá kihallgatták az érintett ügyvezetőket, akik közül három személyt őrizetbe vettek, és a Tatabányai Törvényszék elrendelte előzetes letartóztatásukat. A különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás 5-től 10 évig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!