Belföld

2013.05.01. 12:09

"Lehet szidni a szocializmust, de az a rendszer munkát, megélhetést adott az embereknek"

A Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal szervezésében a Széchenyi tértől a Domus parkoló melletti parkig több mint hatvanan vonultak fel vörös és munkát, kenyeret! feliratú zászlókkal.

MTI

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke arról beszélt, május 1-je a munkásszolidaritás ünnepe, amit megpróbálnak tőlük elvenni, meghamisítani, és úgy beállítani, mintha semmi másról nem lenne szó, mint sörivásról és virslievésről.

Közölte, ahhoz hogy ma meg tudjanak élni a munkások, nem 8, hanem 12-16 órát kell dolgozniuk, és ma rosszabbul élnek, mint a szocializmus idején, amikor szavai szerint nem voltak hajléktalanok. Azt mondta, lehet szidni a szocializmust, de az a rendszer munkát, megélhetést adott az embereknek, szemben a mostanival.

Úgy látja, ma a kapitalizmus válságban van, és ezt az Európai Unió sem tudja megoldani. Szerinte a válságot a tőke korlátozásával lehetne megoldani, ám Magyarországon olyan kormány van, amelyik ezt nem akarja.

A pártelnök szerint a kizsákmányoló multinacionális bevásárlóközpontokat haza kellene küldeni, saját kézbe kellene venni a mezőgazdaságot, az ipart, megadóztatni a gazdagokat, államosítani kellene az energiaellátást, a vízellátást és a közlekedést; ezek szavai szerint a dolgozó embereket kell hogy szolgálják, nem pedig a multinacionális tőke érdekeit.

"A Magyar Nemzeti Bankot rendeljük alá az Országgyűlésnek, a kormánynak, hogy ne a külföldi vagyonosokat szolgálja, hanem a magyar embereket, társadalmat" - mondta.

Thürmer Gyula újságírói kérdésekre az MSZP és az Együtt 2014 összefogásáról azt mondta, a kapitalisták fogtak össze egymással. Úgy fogalmazott, baloldalinak lenni nem egyszerűen jelszó, a baloldaliság azt jelenti, hogy elveszünk a gazdagoktól, és odaadjuk a szegényeknek; az MSZP és "az összes többi társulás" ezzel szemben nem ezt akarja, ezért ma egy baloldali párt van, a Munkáspárt.

A pártelnök mögött állók közül többen is az egykori munkásőrség ruhájához hasonló öltözetet viseltek. Újságírói kérdésekre Thürmer Gyula azt mondta, az "egyszerűen szürke ruha", és azért hordják, mert "ez a legegyszerűbb és legolcsóbb". Hozzátette ugyanakkor, "lehetne ezt a ruhát hordani, akár emlékezve a múltra, akár emlékezve a jelenre".

A vörös csillagos pólót viselő Nyári Zsolt, a Zöld Baloldal szóvivője (b2), Noé Krisztina, a Zöld Baloldal elnökségi tagja (b3) és Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke (b4) a pártok felvonulásán Pécsen 2013. május 1-jén. MTI Fotó: Lendvai Péter

Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke a pécsi majálist megelőző sajtótájékoztatón elmondta: a párt szórólapakcióba kezdett, hogy tájékoztassa a lakosságot legfőbb követeléseikről.

Legyen szolidaritáson alapuló közteherviselés, többkulcsos adórendszer, a tehetős vállalatok, köztük a bankok fizessenek több adót, és történjen meg az európai szociális charta ratifikációja - sorolta. Hozzátette, szükség van a gyermekéhezés felszámolására, az alapvető élelmiszerek esetében hatósági maximált árak bevezetésére, az áfa jelenlegi 27-ről 5 százalékra csökkentésére, továbbá a víz, a gáz és a villany tekintetében szociális tarifára.

Vajnai Attila pártja nevében sürgette a devizahitelesek megsegítését, egy új állami bank létrehozását, "amelynek célja nem a profit, hanem a hitelezés". Kitért rá, hogy a lakhatáshoz és a társadalombiztosításhoz való jogot alkotmányos alapjoggá kellene nyilvánítani, vissza kell adni az elvett nyugdíjakat, köztük a rokkant bányászok járandóságait, a demokratikus ellenzéki összefogásnak pedig azonnali, "a jóléti államot védő szociális válságkezelő programot" szükséges meghirdetnie.

Nyári Zsolt, a Zöld Baloldal szóvivője azt hangoztatta: "elég volt négymillió koldus országának" lenni, elég volt abból, hogy nyugdíjasok fagynak meg a saját lakásukban, és 300 ezer gyermek éhezik Magyarországon. "Munkát, kenyeret, fedelet és európai demokráciát követelünk mindenkinek" - mondta.

A Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal szervezésében a Széchenyi tértől a Domus parkoló melletti parkig több mint hatvanan vonultak fel vörös és munkát, kenyeret! feliratú zászlókkal. Vajnai Attila és több társa egy szakaszon ötágú vörös csillagos pólót viselt. A rendőrség nem avatkozott közbe.

Ezzel kapcsolatban a pártelnök újságíróknak azt mondta: a nemzetközi joggal összhangban demonstráltak, ezért nem tartja törvénysértőnek azt, hogy a felvonulás egy szakaszán látható volt ruházatukon a munkásmozgalom egyik jelképe, a vörös csillag.

Nyári Zsolt úgy fogalmazott: vannak olyan önkényuralmi diktatúrák, amelyek kisajátították a vörös csillagot, és szörnyű, emberiségellenes tetteket követtek el a nevében, de ahogy a kereszt sem tiltott a jelenlegi Európában, úgy a vörös csillag sem lehet az.

A felvonulást egy kisebb csoport zavarta meg azzal, hogy elvették egy demonstráló zászlaját. Amikor a férfi utánuk akart menni, hogy azt visszavegye, lökdösték és szidalmazták. A pécsi rendőrkapitányság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a az esettel összefüggésben öt embert a helyszínen elfogott és garázdaság gyanújával előállított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!