Belföld

2013.03.09. 17:53

Jegyzet - Hideg polgárháború

Bármiféle felhang nélkül mondom: Kövér László egyike a legérdekfeszítőbb politikusoknak, főképp retorikai teljesítménye miatt.

Horváth A. Attila

Szavaira nemcsak azért érdemes figyelnie az összes politikai tábornak, mert üzenetértékük van - elvégre a Fidesz legbelső körének emblematikus tagja a párt születése óta, jelenleg pedig ő a harmadik legfőbb közjogi méltósága Magyarországnak -, hanem azért is, mert gyakran ha megszólal, pláne, ha ezt baráti közegben teszi, akkor hosszan visszhangzik a finomkodástól mentes, maró, néha botrányt kavaró idézeteitől a közélet.

Kövér László a minap úgy nyilatkozott: szellemi és politikai hideg polgárháború zajlik Magyarországon. Helyzetértékelése tökéletes. Bár, ami az okokat illeti, nyilván nem mindenki azonosul kizárólag a baloldali értelmiséget hibáztató elméletével. Én úgy fogalmaznék: a teljes hazai politikai elit (baltól jobbig) kizárólagosnak tekinti saját (sokszor döbbenetesen következetlen) ideológiáját, önkényesen osztja hasznosakra és kártevőkre a társadalmat, az ellenvéleményt nem cáfolja, hanem létjogosultságát is tagadja, és mivel haszonmaximáló, területszerző lépésekben tud csak gondolkodni, már rég belecsontosodott a lövészárok-háborúba, amelyből nem látszik a kiegyezéshez vezető út.

Szlogenek szintjén persze mindenki az összefogás, a párbeszéd híve (most például a Nemzeti Együttműködés Rendszerét éljük, mint az közismert), csak valahogy a gyakorlatban véreznek el folyton a szép eszmék. Igen, ezt az abszurd közéleti jelenséget nevezhetjük "szellemi hideg polgárháborúnak".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!