Belföld

2012.11.08. 15:11

Vörösiszap-per: nem tervezési hiba okozta a gátszakadást

Veszprém - Tervezési hiányosságok nem játszhattak szerepet a 2010. október 4-én bekövetkezett vörösiszap katasztrófában - állította határozottan a X-es kazetta tervezését koordináló szakember csütörtökön, a Veszprémi Törvényszéken - írja a Napló online oldala.

Halmos György

A tanúként meghallgatott férfi – a tervezést végző cég, a Mélyépítő jogutódja, a Mélyépterv Kultúrmérnöki Iroda egykori ügyvezetője - beszélt arról is, hogy a résfal-rendszernek nem volt semmilyen hatása a vörösiszap-tározó kazetták állékonyságára, mert a belső csurgalékvíz árkokkal, a torlasztott víz átemelésével, valamint a telepített kútpárokkal és szivattyúkkal egyensúlyba lehetett tartani a rendszert. (A résfal egyébként általuk szabadalmaztatott technológia volt, később ezt visszavonták.)

A szakember elmondta, hogy a 1980-as években kaptak megbízást arra, hogy a területeket jelöljenek ki tározó létesítésére. Négy helyszínt találtak alkalmasnak, ezekből a második helyen szereplő területen lett megvalósítva a X-es tározó, de azt nem tudja ki, és miért azt választotta - írta a Napló online oldala.

További részletek a Napló online oldalán! Kattintson ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!