Belföld

2012.11.19. 09:37

KSH: nőtt a születések és a halálozások száma

Az év első kilenc hónapjában emelkedett a születések, de a halálozások száma is tavalyhoz képest, összességében mérséklődött a természetes fogyás üteme; a házasságkötések száma kismértékben emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI

Az előzetes adatok szerint 2012 első kilenc hónapjában több gyermek született az előző év azonos időszakához képest - olvasható a közleményben. A születésszám az év első öt hónapjában folyamatosan meghaladta az előző évit, júniusban és júliusban viszont az emelkedő irányzat megtorpant. Augusztusban és szeptemberben ismét növekedett a születések száma, így összességében január és szeptember között 67 995 gyermek született, közel 2400-zal (3,6 százalékkal) több, mint egy évvel korábban. Idén szeptember végéig ezer élveszületésre 4,9 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,1 ezrelékpontos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.
Az összefoglaló szerint a halálozások száma négy hónapban mérséklődött, öt hónapban viszont nőtt az előző év azonos hónapjaihoz képest. Mint írták, a többlet különösen márciusban volt számottevő (9,3 százalék), ebben az akkor tetőző influenzajárványnak lehetett meghatározó szerepe, a júliusi 5,9 százalékos emelkedés pedig valószínűleg a tartós hőséggel magyarázható. Összességében az év első kilenc hónapjában 1,1 százalékkal emelkedett az elhunytak száma, az előző évhez képest 1078-cal többen haltak meg.
A házasságkötések csökkenő irányzata megállt, és az idei év első kilenc hónapjában kismértékű emelkedést mutatott - olvasható a jelentésben. A havonkénti házasságkötések száma változatosan alakult: négy hónapban több, öt hónapban viszont kevesebb házasságot kötöttek, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb visszaesés júliusban volt, amikor 14,2 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, augusztusban viszont 9,8, szeptemberben pedig 8,9 százalékkal több házasságot regisztráltak, mint az előző év azonos hónapjaiban. A vizsgált időszakban összesen 30 069 házasságot kötöttek, ami 64-gyel (0,2 százalékkal) múlta felül az egy évvel korábbit.
A közlemény szerint a születésszám emelkedése nagyobb mértékű volt, mint a halálozásoké, ennek következtében a természetes fogyás üteme némileg mérséklődött, és a 2011. január-szeptemberi 30 484-gyel (4,1 ezrelék) szemben 2012 első kilenc hónapjában 29 176 (3,9 ezrelék) volt. A nemzetközi vándorlás becsült, pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 20 ezerrel csökkent. E szerint a becsült lélekszám az időszak végén 9 millió 938 ezer volt.
Az összefoglalóban kitértek a születések, halálozások és házasságkötések számának régiónkénti eltéréseire is. A születésszám valamennyi régióban emelkedett, legjobban a Közép-Dunántúlon és Észak-Alföldön, legkevésbé pedig Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon. A halálozások száma az országos irányzattal szemben a Közép-Dunántúlon csökkent, három régióban pedig csak kismértékben emelkedett. Az országos átlagot meghaladva nőtt három régióban a halálozások száma: Nyugat-Dunántúlon, valamint Észak- és Dél-Alföldön. A házasságkötések száma öt régióban emelkedett, a legnagyobb mértékben Dél-Alföldön, Közép- és Észak-Magyarországon pedig csökkent.

Ezek is érdekelhetik