Belföld

2012.11.02. 17:04

Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint hűvös őszi időre számíthatunk.

MTI

Szombaton az Északi-középhegység és az Észak-Alföld térségében többnyire erősen felhős, párás, helyenként tartósan ködös, nyirkos idő valószínű, másutt változóan felhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Helyenként megerősödik az északnyugati szél, a Dunántúlon élénk, időnként erős déli, délnyugati szél várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton a tartósabban ködös részeken kevéssel 10 fok alatt, a napos területen néhány fokkal 15 fok felett valószínű.

Az időjárási helyzet Európában

A kontinens időjárását alapvetően két nagy légköri képződmény alakítja; egy kelet-európai anticiklon és középpontjával az Északi-tenger felett örvénylő ciklon. A magasnyomás hatására változóan felhős, párás, helyenként ködös az idő, a hőmérséklet csúcsértéke az északi részeken 10, délebbre 15 fok közelében alakul.

Az északnyugat-európai ciklon áramlási rendszerbe tartozik Nyugat-, Közép- és még Dél-Európa nagy része is, ezeken a területeken változékony, gyakran felhős, időnként csapadékos, de viszonylag enyhe az idő. A Brit-szigeteket leszámítva - ahol 10 fok alatt marad a délutáni hőmérséklet - többnyire 11 és 16 fok közé, a Földközi-tenger menti országokban 20 fok köré melegszik fel délutánra a levegő.

A pénteki hidegfront után szombaton a Kárpát-medence fölé is már enyhe levegő áramlik.

Ezek is érdekelhetik