Belföld

2012.10.30. 13:06

LMP: zavaros és átláthatatlan a földtörvény

Zavaros és átláthatatlan jogalkotási szempontból a kormány földtörvényjavaslata az LMP szerint.

MTI

Szabó Rebeka képviselő keddi, parlamenti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az előterjesztés - amelynek általános vitája kedden folytatódott a parlamentben - nem teszi le a garast egy adott birtokszerkezet mellett. Megpróbál megfelelni a nagybirtokoknak, miközben azt kommunikálja, hogy a családi gazdálkodóknak akar kedvezni - mondta.
   
Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának LMP-s tagja hangsúlyozta, hogy a javaslatban nincsenek egyértelmű szabályok a birtokmaximum kiszámítására. Emlékeztetett arra, hogy elvileg 1200 hektár a felső határ, de ez alól kivételnek számítanak a gazdasági társaságok tulajdonosainak és tagjainak földjei. Hozzátette, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egy interjúban arról beszélt, hogy a birtokmaximum nem vonatkozik az állami földekre sem. "Egyre inkább azt látjuk, hogy a semmiről vitatkozunk" - mondta Szabó Rebeka.
   
Nem véletlen, hogy zöldszervezetek arra kérték a kormányt, hogy ne fogadják el a jogszabályt, mert az sem a fenntarthatóság sem a kiegyensúlyozott birtokszerkezet kialakításának érdekében nem hoz majd pozitív változásokat - jelentette ki.
   
Az ellenzéki képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy hétfőn kitolták a módosító indítványok benyújtásának határidejét. Véleménye szerint emögött két ok állhat. Egyfelől a jogszabály mérete, másfelől pedig az, hogy "valószínűleg a kormány különböző tagjai és a kormány mögötti érdekcsoportok sem döntötték el pontosan, hogy melyik irány lesz a győztes, és folynak a háttérben a csatározások".
   
Beszélt arról, hogy Ángyán József korábbi agrárállamtitkár már most több tucat módosító javaslatot nyújtott be, amelyek jelentős részben átfedik az LMP elképzeléseit. Az LMP többek között annak érdekében nyújt majd be módosító javaslatot, hogy a birtokmaximumok és birtokpolitikai irányelvek - egy öt-nyolc éves átmeneti idő után - a korábban megkötött szerződésekre is vonatkozzanak - közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!