Belföld

2012.09.25. 18:58

Választási szabályok: elkezdődött a parlamenti vita az előzetes regisztrációról

Zalaegerszeg - Az alaptörvény módosításáról és a választási eljárást újraszabályozó törvényjavaslatról vitáztak kedden a képviselők a Parlamentben. A kormánypártok méltatták, az ellenzékiek bírálták az előzetes regisztráció intézményét.

Horváth A. Attila

Szeptember 18-án nyújtott be javaslatot a Fidesz a választási eljárás új szabályairól, kedden pedig a frakciók ütköztették érveiket. A módosítás érdekében az alaptörvényen is változtatni kíván a kormánypárt; az előterjesztő Szakács Imre (Fidesz) hangsúlyozta, hogy a javaslat nem korlátozza a választójogot, mivel mindenkinek lehetősége lesz feliratkozni a névjegyzékbe. A kormány részéről Szabó Erika államtitkár jelezte, egyetértenek az előterjesztéssel, hiszen az egyszerűbb, áttekinthetőbb választásokat eredményez. Az ellenzék viszont a demokrácia szűkítését látja a javaslatban.

A tervezetről zalai országgyűlési képviselőket kérdeztünk.

- A választási törvény végső formája még változhat, és várhatóan alkotmánybírósági normakontrollt is kérni fog a Fidesz - kezdte válaszát dr. Gyimesi Endre.

Zalaegerszeg fideszes képviselője elmondta: az előzetes feliratkozás nem szűkíti a polgárok szabadságát, hiszen aki fontosnak érzi a részvételt a választásokon, annak elegendő ideje lesz a jelentkezésre. Aki szavazni akar, semmiféle korlátozással nem találkozik majd, az pedig elvárható az állampolgároktól, hogy időben eldöntsék, bele kívánnak-e szólni az ország ügyeibe.

- Én annak vagyok a híve, hogy minél többen menjenek el szavazni. Ugyanakkor bízom abban, hogy két ponton változni fog a jelenlegi törvényjavaslat: a jelöltállítás túl könnyűnek tűnik, így visszaélésekre adhat lehetőséget, és az sem szerencsés, ha egy ember akár 8-10 jelöltet támogathat - tette hozzá Gyimesi Endre.

Baracskai József (független képviselő, a DK tagja) szerint az előregisztrációval a Fidesz a bizonytalan szavazókat akarja kizárni a választásokból.

- Ez az antidemokratikus javaslat csak azt bizonyítja, hogy a Fidesz fél a következő választástól, és minden eszközzel megpróbálja bebetonozni hatalmát. Az emberek félnek a listázásoktól, az pedig alapvető joguk, hogy akár az utolsó pillanatban is dönthessenek arról, kívánnak-e szavazni - mondta a képviselő.

Zakó László (Jobbik) szerint a Fidesz az oszd meg és uralkodj elvet érvényesíti, miután pontosan kiszámolta, mekkora az a pozícióba juttatott, ezáltal függő helyzetbe hozott szavazóbázis, amellyel megnyerhető a választás.

- A politikából kiábrándult embereket el akarják téríteni a választástól, mivel tudják azt, hogy sokan csak a szavazás előtt egy-két héttel döntenek. Az egyéni indítvánnyal a társadalmi egyeztetés kötelezettségét kerülték ki, az alaptörvény módosítása pedig még a kommunista alkotmányhoz képest is visszalépés, mivel csökkenti a választók számát - mondta. Hozzátette: a Jobbik a javaslatot nem támogatja, ugyanakkor általános iskolai végzettséghez kötné a szavazati jogot.


Három nagy változás jöhet

Három nagy jelentőségű, és több technikai jellegű változást tartalmaz a Fidesz választási eljárásról szóló javaslata. A tervek szerint csak az szavazhatna, aki legkésőbb a választás előtti 15. napig feliratkozik a névjegyzékbe, azaz előzetesen regisztrál. Megszűnne az ajánlószelvények rendszere, ehelyett (az eredeti javaslat értelmében) 200 aláírással lehetne jelöltet állítani, és egy választópolgár több személyt is támogathatna. Az előterjesztők eltörölnék továbbá a kampánycsend-kötelezettséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!